Se vorbește deja despre valul al treilea al pandemiei de coronavirus. Când va ajunge în România
Medicul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, avertizează că numărul cazurilor noi de coronavirus ar putea crește din nou în februarie, chiar dacă măsurile restrictive din acest moment vor reuși să limiteze amploarea valului doi al pandemiei. Specialistul susține că ne vom confrunta atunci cu valul al treilea al pandemiei, pe care unele țări, precum Japonia, îl traversează deja.
Alexandru Rafila, şeful Laboratorului Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Bucureşti, susține, într-un interviu pentru Digi24, că ”până la sfârșitul lunii decembrie vom asista la creșteri”. Acesta este movitul pentru care românii vor fi nevoiți să facă dovada unui comportament temperat. ”Nu cred că trebuie să ne facem planuri ale unor petreceri de Revelion în stil clasic, sigur, mult mai restrânse și cu măsuri de protecție încât să limitezi transmiterea, mai degrabă în mici pensiuni decât în mari restaurante.”
Specialistul apreciază că în România se înregistrează acum valul al doilea al pandemiei de coronavirus. ”Noi acum ne găsim, ca să fiu și eu în trendul vremurilor, în valul 2, am văzut că sunt țări, ca Japonia, unde apare al treilea val epidemic. Există decalaje între țări, probabil ca până la sfârșitul anului să se oprească creșterea, nu știu să vă spun cifre în momentul de față, nu vreau să fac speculații. Este posibil ca după o perioadă de măsuri stricte, care va duce la scăderea cazurilor, spre primăvară, dacă nu o să reușim să administrăm suficient de mult vaccin, să asistăm la o nouă creștere începând cu luna februarie”, spune Rafila.
Citește și:
Câte doze de vaccin anti-Covid-19 a comandat România. ”Am vrut să asigurăm pentru 50% din populație”
Alexandru Rafila: ”Situația nu se va rezolva decât într-un an de zile, dacă vom avea acces la vaccin”
Medicul Rafila se alătură specialiștilor care susțin că pandemia nu va luasfârșit odată cu apariția unui vaccin eficient.
”Situația nu se rezolva decât, cum spun cele mai optimiste voci, într-un an de zile, dacă vom avea acces la vaccin, dacă vom fi în stare să putem să administrăm vaccinul, să reușim să explicăm oamenilor, să știe ce înseamnă, ce conține el, care sunt riscurile, să le spunem cinstit dacă există astfel de riscuri, care sunt beneficiile, încât oamenii să ia decizii informate. Este lucrul cel mai important, să nu forțăm niciodată lucrurile, oamenii vor capăta încredere, acoperirea vaccinală va crește și va duce și la rezolvarea problemei de sănătate publică în România.”
Citește și:
Cât vom plăti pentru o doză din vaccinul antiCovid-19. Sunt tarife speciale pentru Europa