Se zice astăzi "La mulți ani" ca zi onomastică?

15 august 2022 13:02   Național
Ultima actualizare:

Maica Domnului are patru praznice mari peste an pentru că este “mai cinstită decât heruvimii şi mai mărită fără de asemănare decât serafimii”: Nașterea Maicii Domnului - 8 septembrie,  Intrarea în Biserică a Maicii Domnului - 21 noiembrie,   Bunavestire a Maicii Domnului - 25 martie și Adormirea Maicii Domnului - 15 august. Puteți să transmiteți iubire Mariilor și Mărioarelor, Marinilor și Marianilor, să urați tot ce vă lasă inima și să cadorisiți pe cei dragi în toate zilele și mai ales la aceste sărbători. Nu se va supăra nimeni. Doar dăruiți iubire din toată inima și din tot sufletul. 

Maica Domnului a adormit, nu a murit

Toate praznicele închinate de către Biserica Ortodoxă Maicii Domnului au, pe lângă caracterul comemorativ și caracter teologic, liturgic, sfințitor. Din punct de vedere teologic Adormirea Maicii Domnului poate fi considerată încununarea slavei Pururea Fecioarei Maria, un corolar al învățăturii Bisericii care subliniază calitatea Maicii Domnului de sol și sfătuitor către Dumnezeu.

Sărbătorim Adormirea Maicii Domnului pentru că în învățătura ortodoxă ea exprimă “un început care a continuat unei morți”. Moartea Fecioarei, este considerată o adormire, întrucât trupul ei nu a suferit putrezirea, nu s-a deteriorat așa cum în mod natural se degradează orice trup omenesc drept consecință a păcatului strămoșesc.

Nu există nici un motiv de întristare la Adormirea Celei ce, "în moarte este vie"

Preotul Eugen Tănăsescu, jurnalist și consilier media la Arhiepiscopia Tomisului, de  concluzionează printr-o postare în social media: “O întrebare care arată abilitatea mediocrilor de a da subiecte de discuție înțelepților.

Nu există nici un motiv de întristare la Adormirea Celei ce, "în moarte este vie". Ca atare… e limpede.

Altă ispită mi se pare mai mare: tendința celor ce-și serbează onomastica de a se pune în locul Celei sărbătorite.

«Azi e ziua mea» sună, uneori, prea separatist de Cea al cărei nume se poartă. E pagubă sufletească să te împopoțonezi cu mândria de a purta numele unui sfânt, fără a-i urma și faptele. Legătura sufletească ce se face prin punerea numelui așa funcționează: alegem un sfânt ocrotitor nu spre mândria noastră, ci spre urmarea și ascultarea de el. Altfel, ocrotirea dispare și devine dispreț la adresa sfinților.

În realitate, azi e ziua Fecioarei Maria, împreună cu toții fii ei duhovnicești care-i poartă numele.

Așa că să le urăm să îi poarte numele cu demnitate, bucurie și fiască ascultare, spre a găsi ocrotirea și îmbrățișarea ei în Raiul sfinților.

La mulți și binecuvântați ani cerești!”

Maica Domnului mijlocitoare a omului către Dumnezeu 

Din punct de vedere istoric, în Vechiul testament găsim mărturii despre faptul că mama împăratului stătea de-a dreapta lui și îi dădea sfaturi. În scrierile rabinice descoperim că regina mamă a fost mereu mai importantă decât soția. Astfel în cazul regelui David, Batșeba, soția regelui, stătea la picioarele lui, în timp ce de-a dreapta stătea mama lui.

Aceeași regină Batșeba va sta și ea de-a dreapta înțeleptului rege Solomon, fiul lui David în calitate de mamă, iar Solomon se pleca înaintea ei. De aceea Fecioara Maria este “mai cinstită decât heruvimii şi mai mărită fără de asemănare decât serafimii” în timp ce regina soție este biserica creștină, mireasa mirelui Hristos (Apocalipsa 19:9)

În psalmul 44 regele David o preînchipuie pe Fecioara Maria, regina mamă, care stă la dreapta lui Hristos Domnul în Împărăția Cerurilor; mireasa supusă a lui David prefigurează Biserica creștină, în limbaj mistic, ea este mireasa lui Hristos Mirele (Apocalipsa 21, 1-3).

Mai multe