Secretele fântânilor arteziene de la Unirii. Ce vor vedea bucureștenii și turiștii în acest an la”Simfonia apei”

6 mai 2019 23:24   Național
Ultima actualizare:

”Simfonia apei”, spectacolul de muzică şi lumini care are în centru Fântânile Urbane de pe Bd Unirii aduce în acest an noi surprize pentru bucureșteni și turiști. Show-ul este la a doua sa ediţie, după ce anul trecut primăria a redeschis fântânile arteziene, reabilitate de Apa Nova.

”Simfonia apei”aduce în acest an patru teme: stelele sportului românesc, pioneri ai inovaţiei româneşti, Bucureşti - capitală europeană şi genii ale culturii şi literaturii româneşti. Fiecare tematică are propriul program muzical şi culori specific, coordnate pe calculator . Spectacolele vor dura aproximativ 45 de minute, iar accesul este gratuit, potrivit unui comunicat al Apa Nova. Spectacolele vor rula de vineri până duminică, în fiecare weekend, până la finalul lunii octombrie. Fiecare tematică folosită are propriile melodii selectate astfel încât să completeze”magia creată de jocul de apă şi lumini”. Noile spectacole vor fi prezentate publicului treptat, astfel încât, fiecare sfârşit de săptămână petrecut la fântâni va fi diferit. De la fântâna centrală din Piaţa Unirii se va creea o platformă multimedia imensă pe care se vor face proiecţiile temei spectacolelor, onorându-se astfel într-un stil artistic valorile româneşti. Fântânile din perimetrul Pieţei Unirii oferă bucureştenilor spectacole de apă, lumini şi muzică astfel: în regim de zi, seară, respectiv noapte de luni până joi, iar în weekend (de vineri până duminică) programul de seară al fântânilor este în regim de spectacol stradal.

Secretele sistemului care dă naștere”Simfoniei apei”

Sistemul monitorizat complet digital permite controlul oricărei unități individuale din cele 44 de fântâni independente, dispuse pe o lungime totală de aproape 1,4 kilometri, între Piața Alba Iulia și Piața Constituției. Dupa reabilitarea din 2018, fântânile au implementată o tehnologie de ultimă generație în materie de divertisment cu apă, unele elemente fiind unice în Europa, precum „High Speed Vario Master” - un grup de jeturi de apă care se mișcă rapid și transformă, într-o clipă forma originală de jet vertical într-un caliciu de apă. În același timp, jeturile se rotesc după ritmurile muzicii, adăugând un plus dinamic și vizual în momentele de apogeu ale show-ului.

De asemenea, fântânile sunt dotate și cu flăcări, care izbucnesc alături de jeturi de apă, efectul combinând două elemente aflate în antiteză – apa și focul – într-o singură entitate.Un alt efect spectaculos sunt jeturile de apă lansate de aer comprimat, care apar subit și care sunt integrate în sistem, pentru a puncta coregrafia coordonată pe muzică, mai ales în timpul momentelor dramatice.

În afara efectelor speciale menționate, „fundația” spectacolului este formată din multe jeturi de apă parabolice și verticale, controlabile, care pot fi iluminate puternic în orice culoare. Acestea sunt create de o multitudine de pompe, lumini și duze dinamice de ultimă generație. În anul 2018, fântâna principală din Piața Unirii, parte a ansamblului de 17 piese, a trecut prin cel mai complex proces de reabilitare de la construcția sa încoace. Refacerea ei include un mozaic nou, conceput ca o reinterpretare a temei Marii Uniri.Arhitecții proiectului au cerut ajutorul experților muzeografi pentru integrarea dansului horei în desenul noului mozaic, cu trimiteri complexe către alfabetul chirilic și ceramica cucutenilor

Mai multe