Secretul celor mai fragede bucăţi de carne de porc la garniță
S-au tăiat porci în acest weekend. Gospodarii au pus deja la afumat cârnații, șuncile și cărnița care va fi păstrată în untură. Gustul deosebit al cărnii la garniţă a fost ”inventat” într-o vreme în care nu existau frigidere, iar românii au descoperit această metodă de păstrare a alimentelor pentru o perioadă lungă de timp.
A fost forfotă mare în gospodăria lui Gheorghiță Porceanu, din localitatea Florica, județul Buzău. Porcul Ghiță, de 150 kg, a fost sacrificat și a fost pregătit ca să ajungă toată iarna: cârnați, jumări, tobă, lebăr, caltaboș, mușchiuleț și carne la garniță.
”Carnea la garniţă nu lipsește din cămara noastră. Aroma specială de afumătură şi gustul fraged al cărnii de porc conservate în untură sunt specifice sărbătorilor româneşti. Carnea de porc astfel conservată poate fi consumată ca atare, cu cartofi, varză sau fasole, dar și la o omletă deosebit de gustoasă”, ne-a spus nea Gheorghiță.
Buzoianul a fost de acord să ne spună rețeta pe care el o are de mai multe generații, din tată, în fiu.
Ingrediente: carne de porc proaspătă (pulpă, spată), cârnaţi proaspeţi de porc, untură de porc, boabe de ienibahar, foi de dafin și sare. Și mai gustoasă iese când se folosește carnea și cârnații afumați.
Mod de preparare
Se taie carnea de porc şi cârnaţii în bucăţi potrivite. Carnea crudă se sărează bine şi se lasă la rece timp de 4-5 zile, împreună cu cârnaţii. Într-o cratiţă adâncă sau într-un ceaun se topeşte untura. La fiecare kilogram de untură, adăugăm o linguriţă de sare. După preferinţe, se pot adăuga şi boabe de ienibahar şi foi de dafin. Prăjim carnea la foc mic timp de aproximativ 90-120 de minute, în funcţie de cantitate. Apoi, scoatem carnea cu o spumieră şi adăugăm cârnaţii, care se lasă la prăjit la foc mic vreme de 30 de minute. După ce se rumenesc, scoatem cârnaţii şi îi aşezăm, alături de carne, în vase de ceramică smălţuite sau în borcane curate şi uscate. Se toarnă untura peste carne şi se dă la rece. Se acoperă carnea cu untură, iar pe măsură ce se scot bucăţi, se completează cu untură topită, astfel încât să nu rămână neacoperită. Altfel, carnea va râncezi.
Lebăr
Ingrediente: 2 mațe crețe, ficat de porc 800 gr, 500 gr de slănina (bucată de pe burta porcului), ceapă, sare, piper, 2-3 foi dafin, cimbru, boia dulce, zeamă de oase, ardei iute.
Preparare
Se spală bine, se fierb ingredientele circa o jumătate de oră, se scot, se lasă puțin la răcit, se dau prin mașina de tocat, se pune sare, piper, boia, cimbru, zeama de oase și se amestecă foarte bine. Se umplu mațele cu acest amestec, se leagă cu sfoară la capete și se pun la fiert în aceeași zeamă circa o jumătate de oră. Se scoate, se așează pe o suprafață plată, se pune un fund peste mațe niște greutați ca să se preseze bine. Se lasă până a doua zi, după care se pune la afumat.