Secție ultramodernă pentru arși, nefolosită la Spitalul Floreasca
La 9 aprilie 2015, o secție ultramodernă pentru victimele care au suferit arsuri grave a fost deschisă în incinta Spitalului Floreasca. Peste 8.500.000 de euro au fost investite în construcția unităiții, care a durat nu mai puțin de 15 ani, iar ceremonia de inaugurare a fost ținută cu mare fast de către ministrul Sănătății Nicolae Bănicioiu.
La aproximativ jumătate de an, o tragedie îngrozitoare a avut loc la clubul Colectiv din Capitală. Sute de victime cu arsuri grave pe o mare suprafață din corp și față au fost transportate către toate spitalele din zonă, inclusiv Spitalul Floreasca. Cu toate acestea, pacienții tratați acolo nu au beneficiat de tehnologia specială din secția pentru arși, informează activenews.ro.
Luni, 2 noiembrie, ministrul Sănătății a dezvăluit că motivul pentru care unitatea ultramodernă nu a fost pusă la dispoziție pentru tratarea victimelor arse în incendiul din Colectiv ar fi o serie de probleme tehnice. Acesta a declarat că unitatea „e în stare de a fi funcțională”. „Din câte știu și din câte mi-a spus profesorul Lascăr, ea nu e funcțională acum, dar va deveni funcțională în câteva zile, pentru că a avut o problemă tehnică”, a mai explicat ministrul, întrebat la ce se referă prin sintagma „în stare de a fi funcțională”.
E prin cele mai moderne din Europa, dar Ioan Lascăr nu o folosește ca să nu suprasolicite «resursa umană»
Pacienții mor pe capete în spitalele din București. De la bilanțul inițial de 25 de persoane decedate, numărul a crescut la 31. Victimele incendiului din Colectiv au suferit arsuri deosebit de grave, iar doctorii explică că acest tip de răni este cel mai periculos, dat fiind faptul că se poate infecta foarte repede. Secția de arși de la Spitalul Floreasca se află printre cele mai moderne astfel de unități din Europa. Cu toate acestea, șeful Clinicii de Arși din Spitalul Floreasca nu o pune la dispoziție pentru a nu „alerga resursa umană”.
„Din două motive nu am folosit-o cu ocazia apariţiei acestui tragic eveniment. Având în vedere numărul mare de bolnavi gravi arşi care au fost internaţi la Spitalul de Urgenţă, respectiv 14, dimensiunile Unităţii de Arşi care este reprezentată de cinci paturi pentru îngrijirea bolnavilor arşi sunt absolut insuficiente raportat la lotul pacienţilor. Din motive de strategie terapeutică, am convenit şi am considerat necesar să grupăm toţi pacienţii într-o singură locaţie. În acest scop, serviciul de terapie intensivă le-a dedicat numărul corespunzător de paturi, pentru a aduna toţi bolnavii arşi într-un singur sector, pentru a putea fi monitorizaţi în comun şi pentru a utiliza resursa umană cu maximă eficienţă. Ar fi evident ilogic să utilizăm resursa umană, să o alergăm între două etaje având cinci pacienţi într-un loc şi nouă pacienţi într-un alt loc”, a declarat Lascăr, citat de activenews.ro.
Bilanțul morților crește zilnic
Numărul inițial de morți comunicat a fost de 25, iar peste 140 de răniți erau internați la 12 spitale din Capitală. În decursul a numai trei zile, alte șase persoane au trecut în neființă din cauza arsurilor suferite, dar și a intoxicării cu fumul negru rezultat din incendiu. Cadrele medicale sunt depășite și fac apel la cetățeni pentru a obține materialele necesare salvării victimelor. Oficialii anunță cu regret că, în perioada următoare, numărul persoanelor decedate s-ar putea dubla, iar previziunile sumbre ale acestora par să se materializeze, întrucât luni (2 noiembrie) o altă persoană a pierdut lupta cu viața.