Sediile Antenei 1 şi Antena 3, „evacuare urgentă” după doi ani

15 februarie 2016 21:02   Național
Ultima actualizare:

Povestea evacuării clădirilor în care funcţionează Antena 1 şi Antena 3 e mult mai veche în comparaţie cu cele „cinci zile” invocate de managementul celor două posturi tv, după înştiinţarea ANAF primită luni, 15 februarie. Click! vă prezintă desfăşurarea evenimentelor din ultimii doi ani, care au culminat cu descinderea agenţilor Fiscului la sediile respective.

Terenurile zona lacului Băneasa din Bucureşti, pe care au fost ridicate de către firmele lui Dan Voiculescu clădirile în discuţie, au aparţinut Institutului de Cercetări Alimentare (ICA). O anchetă a autorităţilor a evidenţiat faptul că acestea au intrat în posesia omului de afaceri în mod ilegal.

Procesul care a urmat a stabilit că prejudiciul creat este de 60 de milioane de euro. La data de 26 septembrie 2013, o sentinţă penală a pus statul român în posesia sediilor Antena 1 şi Antena 3. Aceasta a fost urmată de o altă decizie, definitivă, a Curţii de Apel Bucureşti, din 8 august 2014.

Tot atunci, Dan Voiculescu a fost condamnat la 10 ani de închisoare, iar Gheorghe Mencinicopschi, fostul director ICA, la 8 ani, considerându-se că privatizarea Institutului s-a făcut ilegal.

Cum arată clădirile în care funcţionează Antena 1 şi Antena 3

De doi ani, avocaţii familiei Voiculescu au făcut tot ce le-a stat în putinţă pentru a tergiversa punerea în aplicare a sentinţei. Astfel, clădirea în care se află Antena 3 a fost închiriată de la o altă firmă (ce aparţine tot lui Voiculescu), iar reprezentanţii Intact au invocat contractul dintre cele două părţi pentru a amâna, pe perioadă nedeterminată, decizia de confiscare a clădirii.

Strategia a funcţionat, iar statul român a recuperat până în prezent doar 1% din prejudiciul de 60 de milioane de euro.

În ianuarie 2016, Curtea de Apel a stabilit că nu există nici un impediment în aplicarea sentinţei. A fost momentul în care avocaţii au mai venit cu o chichiţă. Ei au intentat un proces la Judecătoria Sectorului 5 în care cer statului român plata sumei de 50.000 de lei pentru investiţii făcute de Antena 3 în clădirea în care îşi desfăşoară activitatea. Suma nu este mare şi ar putea fi plătită de Ministerul Finanţelor, însă avocaţii aveau în intenţie doar amânarea confiscării.

Lovitura de graţie a venit de la ANAF luni, 15 februarie, când reprezentanţii Agenţiei au anunţat conducerea Antenelor că imobilele trebuie evacuate până la sfârşitul săptămânii.

Mai multe