Ședință de urgență a CNSU din cauza Omicron, noua tulpină sud-africană a Coronavirusului

27 noiembrie 2021 10:39   Național
Ultima actualizare:

Noua variantă B.1.1.529 a Covid, denumită Omicron, stârnește îngrijorare și în România. Comitetul Național pentru Situații de Urgență s-a întrunit sâmbătă și urmează să decidă dacă persoanele care vin din statele din sudul Africii intră în carantină indiferent dacă sunt sau nu vaccinate.

Astfel, se propune carantină pentru persoane care vin din șapte state în care a fost detectată varianta Omicron: Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe, anunță Digi24.

Sunt trei puncte care sunt în discuție

  • Se propune actualizarea listei țărilor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat în sensul introducerii statelor Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe în zona roșie.
  • În al doilea rând, se propune modificarea HCNSU 43 din 01.07.2021 prin introducerea unei excepții în sensul instituirii măsurii carantinei pentru o perioadă de 14 zile, pentru toate persoanele cetățeni români, cetățeni din țările Uniunii Europene, ale Spațiului Economic European sau Confederația Elvețiană, care sosesc în România din Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe, astfel:

a) la domiciliu sau la locația declarată, dacă există posibilitatea delimitării față de ceilalți membrii ai familiei sau față de cei cu care locuiesc;

b) în spații special destinate, puse la dispoziție de autoritățile administrației publice locale, conform prevederilor legale în vigoare.

  • O a treia propunere vizează interzicerea accesului pe teritoriul României, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetățenilor străini și apatrizi, definiți potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările și completările ulterioare, care sosesc din Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe.

Autoritățile sud-africane combat: "Unii lideri caută ţapi ispăşitori"

Decizia multor ţării de a interzice intrarea pe teritoriul lor a unor călători care provin din Africa de Sud, în urma descoperirii în această ţară a variantei Omicron este ”nejustificată”, denunţă ministrul sud-african al Sănătăţii, Joe Phaahla, relatează AFP, preluată de News.ro. ”Unii lideri caută ţapi ispăşitori pentru a rezolva o problemă mondială”, a denunţat el, evocând ”reacţii instinctive de panică”. Asemenea măsuri ”drastice”, care au consecinţe asupra sectorului turismului, ar putea detemina unele ţări să nu semnaleze descoperirea unor variante viitoare ale SARS-CoV-2 de frica sancţiunilor. Cercetători au anunţat joi că au descoperit, în ţări din sudul Africii, o nouă formă a SARS-CoV-2, care poate fi foarte contagioasă şi care prezintă numeroase mutaţii. Eficienţa vaccinurilor împotriva variantei Omicron urmează să fie studiată. Uniunea Europeană (UE) a recomandat statelor membre să suspende toate zborurile care provin din Africa australă şi din alte ţări afectate de varianta B.1.1.529. Vineri, numeroase ţări, precum Marea Britanie, Italia, Germania, Franţa sau Filipine, au anunţat că suspendă zborurile. 

Varianta Omicron, noua tulpină Covid, clasată drept "îngrijorătoare"

Noua variantă B.1.1.529 a Covid a fost clasată vineri "îngrijorătoare"  de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Această clasificare plasează Omicron în cea mai îngrijorătoare categorie dintre variantele de Covid-19, alături de Delta, care domină pentru moment planeta, şi de cele care sunt mai slabe, Alpha, Beta şi Gamma. Din ce în ce mai multe ţări suspendă călătoriile din şi către Africa australă pentru a stopa Omicron. Îngrijorarea pe care o provoacă a dus la căderea burselor în lume şi a cursului petrolului, dând o nouă lovitură economiei mondiale în plină convalescenţă. În afară de Africa de Sud, Omicron a fost depistată în Malawi, în Israel la o persoană venită din Malawi, în Botswana, la Hong Kong şi în Belgia, ţară membră a UE.

Citește și:

Alexandru Rafila despre Omicron, noua tulpină sud-africană: De 4 ori mai transmisibilă decât Delta

Primul caz de infectare cu noua varianta Covid în Europa, descoperit în Belgia: o femeie revenită din Egipt, nevaccinată

Mai multe