Şef din Serviciul Român de Informații: Daesh pregăteşte un atac de mari proporţii!

1 august 2016 11:40   Național
Ultima actualizare:

Generalul Sorin Gabriel Cozma, șeful Direcţiei Generale de Prevenire şi Combatere a Terorismului din cadrul SRI, a declarat că „indiciile arată că Daesh (n.r. ISIS) pregăteşte un atac de mari proporţii, inedit”. Cozma a susţinut, duminică, o prelegere în cadrul Festivalului de film istoric de la Râşnov, urmată de o sesiune de întrebări şi răspunsuri.

Conform paginii de Facebook a festivalului, generalul Cozma a afirmat că „SRI nu e un serviciu secret, ci un serviciu public”. „Avem până şi Facebook”, a punctat el.

„Ştim că nu suntem un serviciu simpatizat, dar suntem unul necesar. Noi suntem sistemul imunitar al societăţii. Nimeni nu face filme despre sistemul imunitar!”, a mai spus generalul Sorin Gabriel Cozma despre rolul SRI.

Despre Statul Islamic, generalul Cozma a spus: „Noi nu vorbim de ISIS sau ISIL, noi vorbim de Daesh. Nu putem permite să se numească stat”.

Conform sursei citate, Cozma a susţinut că „Daesh e o mutaţie genetică a Al-Qaeda”. El a arătat totodată că Al-Qaeda se baza pe Al-Jazeera, în timp ce Daesh aparţine erei Facebook şi Twitter.

„Al-Qaeda îşi conduce franşizele de la distanţă, practică un management pasiv. Daesh se implică în viaţa de zi cu zi, face transfer de know-how şi resursă umană către franşiză, practică management activ”, a explicat generalul, menţionând şi că „Al-Qaeda încearcă, în ultima vreme, să evite atentatele ce pot conduce la victime musulmane sau civile”, în timp ce „Daesh acţionează cu o violenţă nejustificată, nediscriminând între cei vizaţi de atentate”.

„Daesh e cel mai puternic brand creat de terorism”, a mai afirmat generalul Cozma, potrivit sursei citate.

Vorbind despre ceea ce poate urma, conform aceleiaşi surse, Cozma a afirmat că „se trece, treptat, de la radicalizare islamică la islamizarea radicalizării”, iar „indiciile arată că Daesh pregăteşte un atac de mari proporţii, inedit”.

Mai multe