Șefa DNA: „Dosarele ne arată că nu am prins toți corupții”
Președintele Klaus Iohannis și premierul Dacian Cioloș participă joi la prezentarea raportului anual al Direcției Naționale Anticorupție. Șefa DNA Laura Codruța Kovesi a declarat că în unele sectoare corupția este generalizată. Iată declarațiile acesteia!
Live text:
„În anul 2015, au fost trimiși în judecată peste 1.250 de inculpaţi pentru fapte de corupţie la nivel înalt şi mediu, dar și de cinci ori mai mulţi miniştri şi parlamentari decât în 2013: un prim ministru, cinci miniştri, 16 deputaţi şi cinci senatori, în total ajungându-se la peste 11.000 de dosare”.
„Anul trecut am prezentat cele mai mari cifre de la inființarea instituției. Anul acesta, cifrele sunt mult mai mari”.
„Au fost trimiși în judecată de cinci ori mai mulți miniștri și parlamentari decât acum doi ani. Am instituit măsuri asiguratorii de aproape jumătate de miliard de euro”.
„Este cel mai mare număr de demnitari investigaţi de DNA într-un an. Am instituit măsuri asiguratorii de aproape jumătate de miliard de euro. Dosarele aflate în lucru ne arată, însă, că nu am prins toţi corupţii. Rezultatele noastre demonstrează că există vulnerabilităţi majore care pun în pericol buna funcţionare a societăţii. Există sectoare în domeniul achiziţiilor publice în care corupţia este generalizată. De multe ori, atribuirea contractelor sau plăţile aferente contractelor sunt condiționate de primirea unor sume de bani mascate prin înțelegeri frauduloase sau contracte fictive".
„Faptele de corupție au efecte directe asupra noastră, a tuturor. În multe cazuri, sumele date mită sunt obținute prin evaziune fiscală. Astfel, banii de salarii sau investiții intră în buzunarele funcționarilor corupți”.
„Cetățenii sunt afectați de calitatea drumurilor, când recepția drumurilor se face dând mită”.
„În dosarele trimise în judecată, 431 de milioane de euro reprezintă sumele date mită, adică aproape bugetul pentru cofinanțarea bugetului de autostrăzi, în 2016, 2017, 2018”.
„Sunt tot mai multe condamnări, mai multe dosare. Rezultatele anchetelor DNA trebuie să fie un semnal puternic. E necesară o strategie anti-corupție”.
„Există instituții publice în care corupția crește în fiecare an. S-a triplat numărul de cazuri față de cei care gestionează banul public”.
„O treime din numărul șefilor de Consilii Județene sunt trimiși în judecată. E o coincidență? Cu siguranță e rezultatul procedurilor netransparente de achiziții”.
„În continuare se vor folosi banii cetățenilor pentru cumpărarea de aparatură medicală de la firme de apartament”.
„Unii condamnați beneficiază de complicitatea unor autorități”.
„în dosarele DNA cu decizii definitive statul român are de recuperat circa 200 milioane euro. Este important ca hotărârile definitive să fie executate. Să nu uităm că aceste sume aparțin bugetului de stat și trebuie utilizate în folosul societății”.
„Activitatea procurorilor DNA se face sub controlul judecătorilor. 970 de inculpați au fost condamnați definitiv. Pentru prima dată, în ultimii ani, procentul de achitări a scăzut la 7,63%”.
„Durata de judecare a scăzut, Justiția depune un efort uriaș pentru investigare și soluționare”.
„Apoi, vedem deseori cum unii condamnați nu execută integral pedeapsa. Unii sunt eliberați folosind tertipuri administrative. Aceasta duce la scăderea autorității statului. Practica judiciară e neunitară”.
„Am solicitat recurs în interesul legii ca ÎCCJ să decidă dacă un condamnat poate fi eliberat anticipat fără să fi fost recuperat integral prejudicial”.
„Numărul dosarelor de realizat a depășit 11.000. Fiecare procuror a avut de soluționat în medie peste 100 de dosare”.
„Avem de soluționat peste 7.100 de cauze în acest moment, dublu față de cât putem soluționa într-un an. O soluție e creșterea numărului de procurori și polițiști”.
„A fost vitală intervenția cetățenilor și a societății civile”.
„Rezultatele obținute se reflectă și în schimbarea modului în care publicul se raportează la DNA: peste 86% din dosarele înregistrate anul trecut se bazează pe sesizări ale persoanelor fizice și juridice sau ale unor instituții. DNA se bucură de o încredere de 61%.”
„La fel ca și în anii anteriori, activitatea DNA a fost apreciată și de Comisia Europeană în raportul MCV”.
„O altă caracteristică a anului 2015 a fost eficiența cooperării cu principalele instituții partenere, cărora le mulțumesc. Le mulțumesc ambasadelor pentru sprijinul și suportul constant”.
„În 2016, prioritățile DNA vor viza și corupția în administrația publică locală, în instituțiile de control și cele de executare a pedepselor, fraudă cu fonduri UE, recuperarea prejudiciilor și confiscarea extinsă”.
„Toate aceste rezultate pozitive nu ar fi fost posibile fără contribuția procurorilor, polițiștilor și specialiștilor. Le multumesc!”