Seif cu 2 kg de aur şi 300.000 de lei, luat de ape

7 iunie 2019 17:58   Național
Ultima actualizare:

Puhoaiele au distrus zeci de case şi au lăsat în urmă noroi şi multă deznădejde. Haine, mobilă, amintiri, cam tot ce agoniseşte un om într-o viaţă, toate s-au dus la vale. Şi un seif plin cu bani şi aur! Asta s-a întâmplat în localitatea Răchita din Alba. Proprietarul seifului a avut însă noroc: l-a găsit în mâl, câteva zile mai târziu.

Oamenii din Răchita încă nu şi-au revenit, chiar dacă a trecut aproape o săptămână de la viitura care a măturat mai multe sate din sudul judeţului Alba. La cea mai mică ploaie ies disperaţi în stradă de frică că apa va veni din nou peste ei, scrie adevarul.ro. 10 psihologi din Alba Iulia au stat mai multe zile printre aceştia pentru a-i consilia în ceea ce priveşte starea emoţională de după şocul suferit sâmbătă, 1 iunie.

La Răchita, oamenii povestesc aventurile prin care au trecut pentru a se salva şi pentru a-şi recupera din bunurile luate de ape. Unul dintre subiectele acestor zile este cel al seifului cu bani şi aur smuls de viitură din peretele unei case ce aparţine unui om de afaceri. Povestea, confirmată de jandarmii prezenţi în sat, este una cu ”happy-end”. Ar fi vorba, spun oamenii, de aproximativ 300.000 de lei. Tot acolo ar fi fost şi mult aur, în jur de 2 kilograme. Bărbatul şi-ar fi recuperat seiful din mâl, câteva sute de metri mai jos, reuşind să îl găsească după ce i-a zărit un colţ rămas afară. Ulterior, omul de afaceri a plecat din sat pentru a-şi pune la adăpost comoara. 

Şi-a scos copilul prin tavan ca să-l salveze

O altă poveste ieşită din comun este cea a unui bărbat care a reuşit să se salveze pe el şi pe copilul lui în ultimul moment. Viitura a venit direct prin geam şi i-a inundat locuinţa până sus.

A reuşit să îşi scoată copilul care făcea baie, prin tavan. A găurit rigipsul şi şi-a scos pe acolo familia. Casa omului, construită pe nişte piloni chiar peste vale, a fost o barieră în calea viiturii care a adus o cabană din amonte. Bucăţi de lemn, de acoperiş şi multă mizerie au intrat practic pe geam şi pe sub casă. Nu avea autorizaţie de construcţie, aşa cum nu au cele mai multe locuinţe construite aici, exact pe malul cursului de apă, a informat primăria.

Click! spune

Peste 500 de salvatori au lucrat în localităţile Răchita, Pianu, Pianu de Sus, Strungari şi Săliştea pentru a remedia situaţia şi a repara daunele făcute de inundaţii. La Răchita au fost aduse un număr de 10 locuinţe modulare unde s-au mutat tot atâtea familii care nu mai pot locui în casele distruse sau avariate de viitură. 

Mai multe