Seismul din Gorj a avut o intensitate de peste 7 grade, în epicentru. Directorul INFP: «Cea mai mare din ultimii 200 de ani»

15 februarie 2023 11:45   Național
Ultima actualizare:

Peste 7 grade. Atât spune directorul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP), Constantin Ionescu, că a fost intensitatea cutremurului de marți din Gorj, în zona epicentrală. Luat prin surprindere de avalanșa de seisme din Oltenia, INFP va monta trei stații seismice în zonă. 

„Cutremurul de 5.7 din Gorj a fost urmat de 94 de replici până în prezent”, a anunţat Constantin Ionescu citat de g4media.ro. Șeful INFP a precizat că în această zonă vor fi montate 3 stații seismice, pentru a obține mai multe date și vor fi montate GPS-uri cu care se vor monitoriza deplasarea faliilor. 

Ce spune directorul INFP despre cutremurul din 14 februarie 

”Intensitatea epicentrală a fost 6 spre 7 grade, au fost localități în zona epicentrală unde intensitatea a depășit 7 grade. Este o zonă seismică cunoscută, cu activitate slabă până acum. Ceea ce s-a întâmplat este cea mai mare intensitate seismică din ultimii 200 de ani din zonă.  

A fost o surpriză. Calculele noastre indicau magnitudine maximă de 5,5 în acea zonă. Au fost două cutremure cu magnitudine peste 5. E clar că a fost intensificare pronunțată a activității seismice, va schimba harta de hazard seismic pentru acea zonă, în viitor vom avea cutremure mai mari acolo”, a declarat directorul INFP citat de adevărul.ro 

Directorul INFP despre prezicerea seismelor 

Directorul INFP, Constantin Ionescu, a explicat clar într-o conferință de presă, că nu există nicio metodă de a face predicții în ceea ce privește cutremurele, nici în România și nici în alte zone ale lumii. Acesta a mai precizat că se vor analiza evenimentele din Turcia pentru se vedea dacă acestea au afectat și România, cu toate că specialiștii români consideră că e puțin probabil. 

Bilanțul făcut de IGSU după cutremurul din Gorj  

Cutremurul a afectat 22 de localități din cinci județe —  Gorj, Dolj, Hunedoara, Mehedinţi şi Vâlcea, potrivit Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU). În aceste zone au fost înregistrate apeluri la 112 prin care au fost semnalate probleme medicale, fisuri ale imobilelor și elemente de construcție desprinse.  

„Cea mai mare parte a problemelor medicale semnalate au vizat atacuri de panică în rândul a nouă persoane, patru persoane din judeţul Gorj au prezentat traumatisme provocate de diverse elemente de construcţie, fiind transportate la spital, iar o persoană a rămas blocată în lift, într-un bloc din municipiul Târgu Jiu şi a fost extrasă de echipajele de intervenţie", a declarat secretarul de stat de la MAI, Raed Arafat 

Județul Gorj, serios afectat de cutremurul din 14 februarie  

„În judeţul Gorj, în municipiul Târgu Jiu au fost semnalate avarii reprezentate de fisuri în pereţi, desprinderi ale unor elemente de construcţie la 48 imobile, din care 20 case de locuit, 15 blocuri, două biserici, un spaţiu comercial, trei obiective economice, şapte sedii de instituţii prezintă fisuri, crăpături, tencuială căzută şi elemente de construcţie căzute sau în pericol să cadă", se arată într-un bilanț ISU Gorj citat de adevărul.ro.  

Alte zece localităţi din Târgu Jiu au fost afectate de cutremur, respectiv Bumbeşti-Jiu, Rovinari, Tismana, Arcani, Băleşti, Godineşti, Bâlteni, Stejari, Leleşti, Albeni. Aici au fost depistate fisuri la diferite corpuri de clădire, la acoperişuri, la coşuri de fum etc. 

Mai multe