Sentința finală în procesul dosarului ”Colectiv”, amânată pentru 3 martie

3 ianuarie 2022 16:53   Național
Ultima actualizare:

Două luni de așteptare. Magistrații Curții de Apel București au anunțat luni că sentința finală în procesul ”Colectiv” a fost amânată până în 3 martie 2022. Sentința finală trebuia dată în iunie 2021 dar a fost amânată după ce procurorii au decis schimbarea încadrării inculpaților.  

În seara de 30 octombrie 2015, câteva sute de tineri se aflau în clubul Colectiv din fosta fabrică Pionierul din Bucureşti, unde asistau la concertul trupei rock Goodbye to Gravity, care îşi lansa albumul "Mantras of War". La ora 22.32, în timpul concertului, a izbucnit un incendiu din cauza unor artificii de pe scenă, iar în câteva secunde focul a cuprins tot clubul scriu jurnaliștii de la news.ro 

În urma incendiului, 27 de tineri şi-au pierdut viaţa, iar alţi 162 au fost răniţi şi transportaţi la unsprezece spitale din Bucureşti. În săptămânile care au urmat, 37 dintre supravieţuitori au murit în spitale. Bilanţul - 64 de morţi.  

În 3 noiembrie 2015, mii de oameni au ieşit în stradă şi au cerut demisia celor considerați de tragedia din clubul ”Colectiv”: premierului Victor Ponta, a vicepremierului Gabriel Oprea şi a primarului sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone. A doua zi, Victor Ponta a demisionat. Tot atunci, şi-a anunţat demisia şi primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone. 

Ce au cerut apărătorii inculpaților din procesul ”Colectiv” 

La ultimul termen al procesului intentat vinovaților din dosarul ”Colectiv”, pe 21 decembrie, avocaţii inculpaţilor au solicitat achitarea sau aplicarea unor pedepse mai blânde. Apărătorii inculpaților din dosarul ”Colectiv” au apreciat că procurorii au greşit când au decis trimiterea în judecată a clienţilor lor, dar şi magistraţii Tribunalului Bucureşti, când au pronunţat pedepse cu executare.  

Ce au cerut procurorii la ultimul termen din procesul ”Colectiv” 

Potrivit g4media.ro, la ultimul termen al procesului intentat vinovaților pentru incendiul din clubul ”Colectiv”, pe 21 decembrie, procurorii au cerut pedepse „orientate spre maximumul prevăzut de lege” şi cu executare. Ei susţinând că ordinea socială a fost „alterată” de corupţie, iar oameni au ars,”şi nu vorbim de doi, ci de un cimitir”. 

Cum s-a schimbat încadrarea faptelor inculpaților 

Procesul intentat vinovaților din dosarul ”Colectiv” ar fi trebuit să se încheie în luna iunie 2021, însă completul de judecată, format din magistraţii Adina Pretoria Dumitrache şi Andrei Viorel Iugan, a ridicat din oficiu o cerere de schimbare a încadrării juridice a faptelor pentru o parte dintre inculpaţii din dosarul ”Colectiv”. 

Cei doi judecători ai completului din procesul intentat vinovaților din dosarul ”Colectiv”nu au căzut de acord asupra schimbării încadrării juridice a faptelor, astfel încât s-a format un complet de divergenţă, prin includerea unui al treilea magistrat. 

Acest complet de divergenţă a decis să înlăture aplicarea consecinţelor deosebit de grave în cazul infracţiunii de abuz în serviciu de care sunt acuzaţi o parte dintre inculpaţii din dosarul ”Colectiv”, printre care şi fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone. 

Condamnările date în primă instanță în procesul ”Colectiv” 

Pe 16 decembrie 2019, Tribunalul Bucureşti a anunțat condamnările în primă instanță în procesul intentat inculpaților din dosarul ”Colectiv” și i-a condamnat pe Cristian Popescu-Piedone, funcţionari din primărie, patronii clubului, doi pompieri, doi pirotehnişti şi reprezentaţii unei firme de artificii scrie hotnews.ro

-Cristian Popescu-Piedone - fost primar al Sectorului 4 și actual primar al Sectorului 5: 8 ani şi 6 luni închisoare cu executare pentru abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru Clubul Colectiv 

-George Alin Anastasescu - patron Colectiv: 11 ani și 8 luni de închisoare cu executare pentru ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare corporală din culpă în formă agravantă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă 

-Costin Mincu - patron Colectiv: 11 ani si 8 luni de închisoare cu executare pentru ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare corporală din culpă în formă agravantă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă 

-Paul-Cătălin Gancea - patron Colectiv: 11 ani si 8 luni de închisoare cu executare pentru ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare corporală din culpă în formă agravantă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă 

-Antonina Radu - pompier ISU: 9 ani si 2 luni de închisoare cu executare 

-George-Petrică Matei - pompier ISU: 9 ani si 2 luni de închisoare cu executare 

-Aurelia Iofciu - angajată a Primăriei Sector 4: 8 ani de închisoare cu executare 

-Luminiţa Larisa Ganea - consilier superior la Primăria Sector 4: 7 ani de închisoare cu executare 

-Sandra Ramona Moţoc- referent superior la Primăria Sector 4: 3 ani de închisoare cu suspendare 

-Daniela Ioana Niță - patron firmă de artificii: 12 ani si 8 luni de închisoare cu executare (a fost găsită moartă, în august 2021) 

-Cristian Mihai Niţă - patron firmă de artificii: 3 ani si 6 luni de închisoare cu executare 

-Zaharia Viorel - pirotehnist: 9 ani si 8 luni de închisoare cu executare 

-Moise Marian - pirotehnist: 10 ani de închisoare cu executare 

-Clubul Colectiv SRL: 470 zile amendă, cu o sumă corespunzatoare de 5.000 lei pentru ziua de amendă, și confiscarea sumei de 62.298 lei 

-Golden Ideas Fireworks Artists SRL: 470 zile amendă, cu o suma corespunzătoare de 5.000 lei pentru ziua de amendă 

-SC Noran Prompt Serv SRL: confiscarea sumei de 147.133 lei 

Persoanele condamnate în dosarul ”Colectiv” au fost obligate să plătească, în solidar cu Primăria Sector 4 şi ISU Bucureşti-Ilfov, daune morale şi materiale de peste 50 de milioane de euro către victimele incendiului din octombrie 2015. 

De asemenea, inculpaţii, ISU şi Primăria Sectorului 4 trebuie să plătească mai multor spitale din Bucureşti şi din ţară peste 8 milioane lei, reprezentând cheltuieli de spitalizare cu persoanele decedate şi rănite. 

Acuzațiile aduse lui Cristian Popescu-Piedone  

Cel mai cunoscut dintre acuzații din dosarul ”Colectiv”, fostul primar al sectorului 4 și actulalul edil al sectorului 5, Cristian Popescu Piedone este acuzat de săvârşirea a două infracţiuni de abuz în serviciu, cauzând vătămarea intereselor legitime ale unor persoane fizice şi ale Sectorului 4. 

Potrivit procurorilor care au instrumentat dosarul ”Colectiv”, infracţiunea de abuz în serviciu constă în eliberarea acordurilor şi autorizaţiilor de funcţionare pentru două societăţi comerciale într-o modalitate care a încălcat prevederile legale referitoare la securitatea la incendiu, inclusiv prin aceea că nu au fost respectate dispoziţiile privind controlul după emiterea autorizaţiilor.

Mai multe