Service-urile auto ies la atac: ”Asiguratorii sunt cei care nu respectă legea”
După un șir de acuzații venite din partea asiguratorilor că service-urile umflă prețurile lucrărilor făcute pe RCA, a venit rândul celor din ateliere să atace. Aceștia spun că asiguratorii sunt, de fapt, cei care nu ar respectă legea.
”Plângerile mincinoase ale unor asiguratori auto maschează propriile practici înșelătoare, totul sub nasul ASF, ANPC și Consilul Concurenței, care ar trebui să sancționeze dur aceste abuzuri”, se revoltă Florin Pandele, administratorul Auto Car și vicepreședintele Confederației Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR).
Acesta spune că rapoartele de control au fost încheiate și că nu au existat nereguli indentificate la service-uri.
”De altfel, Auto Car nu a primit nici măcar un avertisment din partea autorităților care i-au verificat activitatea. Considerăm această evaluare ca fiind corectă și firească. Astfel, în timp ce, față de societățile de asigurare au fost înregistrate doar în ultimul an un număr record de reclamații atât pe rolul ANPC (peste 750), cât și pe rolul Autorității de Supraveghere Financiară (41.544)”, a declarat Florin Pandele.
Acesta mai arată că 95% dintre procese au fost pierdute în instanță de către asiguratori în relația cu AutoCar. ”Le oferim clienților garanție de 10 ani la lucrările de caroserie efectuate și contribum cu taxe și impozite către stat de ordinul milioanelor de euro, în timp ce majoritatea societăților de asigurări care au cifre de afaceri de ordinul sutelor de milioane de euro pe an sunt mereu sunt pe pierdere sau își optimizează veniturile. Pe cale de consecință, practicile ilicite ale asiguratorilor urmează să fie analizate în perioada următoare inclusiv de către organisme europene competente. În calitate de vicepreședinte COTAR, propun conducerii Confederației să analizăm responsabilitățile exercitate de unele instituții ale statului implicate în verificarea activităților din domeniul asigurărilor auto”, a mai spus Pandele.
El îi acuză pe asiguratori că le datorează păgubiților sute de milioane de euro, o parte dintre acestea având depășite termenele legale de plată de peste 3 luni.
Service-urile auto: ”Despăgubirile se calculează încălcând legea”
”Despăgubirile se calculează încălcând legea, în urma unor oferte bazate uneori pe firme fantomă care nu există în piață. Așa am ajuns ca pentru reparații care au un preț efectiv de ordinul miilor sau chiar zecilor de mii de lei, unii asiguratori să achite despăgubiri de doar 200 - 300 de lei. Nu înțelegem cum e posibil ca unități reparatoare care achită anual sute de milioane de euro la bugetul de stat să fie supuse unor tratamente severe, în timp ce societăți de asigurări cu zeci de mii de reclamații anual la ASF si ANPC și mii de procese anuale pierdute fac ce vor, sub așa-zisă supraveghere a ASF. Se naște clar cel puțin o întrebare: dacă avem peste 40.000 de reclamații/an la ASF împotriva unor firme de asigurări, plângeri care se dublează de la an la an, unde ar trebui autoritățile să descindă de fapta?”, se întreabă vicepreședintele COTAR.
Atelierele auto, acuzate că umflă prețul devizelor de 6 ori
Pe de altă parte, asiguratorii îi acuză pe cei din atelierele de service auto că umflă chiar și de 6 ori devizele de reparații. Astfel, anunță că, în consecință, cea mai ieftină poliță RCA ar putea ajunge la 1.600 de lei pe an.
Citește și:
Lista neagră a asiguratorilor. Ce au reclamat românii la ASF