Sfântul Ion a adus soarele și a umplut parcurile

7 ianuarie 2018 19:36   Național
Ultima actualizare:

Unii stau tolăniţi la soare pe bănci, alţii joacă fotbal la tricou, majoritatea se plimbă pe alei. Nu este primăvară, deşi sunt 15 grade. Este Sf. Ion şi vremea frumoasă a scos românii din case şi a umplut parcurile. În Bucureşti, puţini au rămas în case, zonele verzi fiind luate cu asalt.

Parcul Herăstrău din Bucureşti, cel mai mare din România, a fost duminică, în zi de mare sărbătoare creştină, atât de plin de lume, încât părea că tot oraşul şi-a dat întâlnire pe alei. Prinşi pe nepregătite, comercianţii au ratat ocazia de a-şi rotunji veniturile, iar majoritatea chioşcurilor erau închise. Vaporaşele erau trase la mal, deşi multă lume întreba de programul acestora.

Nu am găsit bucureşteni care să regrete iarna şi zăpada şi toţi savurau din plin vremea frumoasă. Amatorii de jogging şi bicicliştii au venit în număr mare şi au avut dificultăţi în a-şi face loc printre plimbăreţi. ”Aş vrea să rămână vremea atât de caldă, cât timp se poate. Nu vreau iarnă, vreau timp frumos. Nu simt nevoia să mă îmbrac gros, să mă înfofolesc, nu vreau nici zloată”, ne spune Maria Mischie, în timp ce îşi pune mâna streaşină la ochi pentru că o jena soarele. Prietena ei Dana nu-şi aduce aminte de o zi de 7 ianuarie, Sf. Ion, atât de caldă. ”Unii spun că a mai fost aşa acum 10 ani. Oricum să tot fie aşa însorit, să nu vină iarna”, ne declară Dana Rocşoreanu.

Deşi se răceşte uşor, iarna adevărată se lasă aşteptată în România. În general temperaturile vor evolua între 8 şi 12 grade. Potrivit stirileprotv.ro, începând de luni, temperaturile scad mai ales în est şi în sud, însă rămân tot peste valorile obişnuite ale acestei perioade. Apar înnorări în zonele de est şi nord şi apar ploi. În nordul Carpaţilor Orientali, va ninge.

Mai multe