Sfaturi pentru vacanță. Cum e bine să faci plăți în străinătate și ce bancomate sunt de evitat

12 iulie 2021 14:10   Național
Ultima actualizare:

Suntem în plină vară și, pe măsură ce țările își redeschid granițele, putem începe să ne bucurăm de sejururile la care am visat de atât de multă vreme. Dar cum e bine să faci plățile în vacanță? Schimbi banii, scoți de la bancomat sau plătești cu telefonul?

Cu leii nu faci treabă peste hotare, astfel că fie îi schimbi la casa de schimb valutar înainte în moneda care te interesează, fie plătești cu cardul, cu telefonul sau scoți de la bancomat.

Dar, specialiștii în finanțe atrag atenția că de multe ori poți să ieși în pierdere.  Iată cum poți beneficia de cel mai bun curs valutar, fie că retragi bani de la ATM ori plătești cu cardul sau telefonul!

Scoate bani de la bancomatele băncilor

Vezi un nume de bancă cunoscut pe ATM, eventual chiar banca de la care ai cardul? Dacă nu, înseamnă că te afli în fața unui bancomat cu „etichetă albă”. Adică plasat, deținut și operat de instituții financiare non-bancare.

Ce înseamnă mai exact? Că unele dintre aceste bancomate au un comision de acces și în final e posibil să plătești mai mult decât te-ai aștepta.

Îți mai oferim un mic sfat: poți afla dacă bancomatul are un comision adițional de acces dacă citești cu atenție ce scrie pe ecranul lui;

Alege de la bancomat valuta țării în care ești

Acum ai ales bancomatul corect și ești gata să retragi banii. Ține minte o regulă simplă: alege mereu valuta țării în care ești.

Dacă ai card în lei emis de ING, schimbul valutar va fi făcut la cursul pentru euro al băncii și, în cazul țărilor cu altă monedă oficială decât euro, la cursul băncii împreună cu cel VISA pentru alte valute.

De exemplu, să spunem că ești în excursie în Marea Britanie și aplici regula de mai sus la ATM. Conversia se va face instant, mai întâi din lire sterline în euro la cursul VISA și apoi din euro în lei, la cursul ING, valabil la momentul decontării tranzacției;

Plata cu telefonul

Este foarte probabil ca atunci când ești în vacanță să nu ai nici timp, nici starea necesară să te abați de la drum pentru a căuta unbancomat.

Dacă majoritatea comercianților acceptă plata cu cardul, află că nu este necesar să scoți cash. Poți plăti și cu telefonul sau cu cardul în vacanță, iar toate sfaturile de mai sus se aplică în continuare.

Deci nu uita să alegi tot timpul valuta țării în care ești, inclusiv la POS, terminalul care citește cardul și faciliteaza plata cu el!;

Schimbă banii la un curs valutar preferențial

Dacă nu vrei să plătești cu cardul, cu telefonul și nici să scoți bani de la bancomat, atunci trebuie să mergi lao casă de schimb valutar.

Atenție, însă! Deseori, cursul de schimb valutar diferă - și nu neapărat în avantajul tău – destul de mult de la zi la zi, respectiv zile lucrătoare sau weekend.

Ca să eviți astfel de surprize, caută o bancă ce îți oferă curs valutar preferențial, indiferent ce zi sau oră e. Sunt bănci cărora le oferă clienților acest avantaj, dacă îți țin banii la ele pe card.

Sfaturi ca să nu iei țeapă la schimbul valutar în străinătate

Dacă ai ajuns deja în vacanță și vrei să schimbi bani, ai grijă să nu iei țeapă.

  • Nu schimba niciodata bani în aeroport. De regulă sunt cele mai proaste rate de schimb. Cu atât mai mult la primul ghișeu întâlnit. Evită și casele de schimb din zona turistică;
  • Fii atent la comision sau la taxa de conversie, așa cum o numesc unii! Trebuie să scrie zero;
  • Nu schimba la “valutiști”. Chiar dacă pare mai avantajos, e posibil să te trezești cu bani falși sau nu-i primești pe toți;
  • Înainte de a pleca, poți schimba câțiva zeci de euro sau lei în moneda țării respective, pentru a avea în cevba nai în portofel pentru o apă, o cafea, bilet de metrou sau autobuz.
Mai multe