Sfinții Trei Ierarhi, tradiții și obiceiuri. De ce nu trebuie să ne certăm în această zi

29 ianuarie 2021 23:32   Național
Ultima actualizare:
Content image

Sfinții Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, sunt sărbătoriți în fiecare an la 30 ianuarie. În această zi, creștinii ortodocși țin câteva tradiții și obiceiuri străvechi, pentru spor, noroc și sănătate. Iată ce semnificație are acestă sărbătoare!

Sărbătoare mare în 30 ianuarie. Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur, consideraţi cei mai mari învăţători şi păstori din istoria creştinătăţii şi modele de viaţă duhovnicească, sunt sărbătoriţi cu mare fast în lăcaşurile creştine din întreaga lume. Iată ce tradiții se leagă de sărbătoarea Sfinții Trei Ierarhi.

Ziua reconcilierii

Sărbătoarea Sfinților trei Ierarhi este dedicată reconcilierii: acum se sting conflictele și se împacă rudele după lungi dispute. Mai mult, proiectele comune concepute în această zi între rude și prieteni vor aduce prosperitate în căminul lor.

Azi dăm de pomană o candelă sau o lumânare

În această zi, este bine să dăm de pomană o candela sau o lumânare, pentru ca tot anul viaţa noastră să fie luminoasă. Le poți oferi rudelor, prietenilor, dar și persoanelor străine sau nevoiașilor. Se spune că lumina lor ne va călăuzi pașii, ne va ghida prin viață și vom urma calea cea bună și dreaptă. Candela sau lumânarea  ne vor feri de rele și păcate.

Cum protejăm căminul de pagubă

Potrivit  tradiţiei, azi  nu este bine să împrumutăm lucruri din casă, pentru a proteja căminul de pagubă. De asemenea, nu trebuie să facem  treburi casnice: să nu măturăm în gospodărie și să nu spălăm rufe. Respectând aceste interdicții, evităm  pericolul de înec, accidentele care aduc infirmitate  și întâmplările violente  în viața rudelor.  Se mai spune și că nu este bine să aruncăm resturile de mâncare pentru că nu vom avea spor la muncă.

Ofrande pentru cei morți neîmpărtășiți

În numeroase zone din ţară, în ziua sărbătorii se împart ofrande pentru morţii din familie, neîmpărtăşiţi: gospodinele fac colivă, merg la biserică s-o sfinţească şi apoi împart pachete cu alimente. Se oferă colivă, fructe şi peşte la trei bărbaţi, în memoria rudelor decedate.

Mamele se roagă pentru fetele lor

În ziua praznicului, fiecare mamă care are o fată de măritat respectă sărbătoarea: nu prestează munci gospodăreşti şi se roagă la biserică pentru norocul fiicei sale. Pentru a afla care este ursitul lor, fetele trebuie să mănânce pâine cu sare. Seara, în vis, tânărul care le aduce apă să bea, acela va fi soţul ei. Tradiția spune și că Sfântul Grigorie Teologul este apărătorul văduvelor și vine în ajutorul celor care îi cer ajutorul.

Pelerinaje în lăcaşuri de hram

În ziua de prăznuire a celor Trei Ierarhi sunt benefice pelerinajele în lăcaşurile de cult, care poartă hramul Celor Trei Sfinţi. Tot în această zi, este bine să fie ajutaţi copiii săraci, care doresc să devină preoţi. Pentru spor şi pentru sănătate, la masa sărbătorească se consumă peşte şi fructe, simboluri ale unei vieţi duhovniceşti smerite. 

Începe să se schimbe vremea

În ziua de Trisfetite începe să se schimbe vremea, deşi frigul tot îşi arată colţii, că doar mai este o lună de iarnă. Se crede că acum începe să încolţească grâul sub zăpadă. Dacă în ziua praznicului curg streşinile, urmează o primăvară friguroasă. În schimb, dacă va fi o zi cu ger, va urma o vară călduroasă. Sfinţii aduc ploaie la timp dacă sărbătoarea lor este respectată.

De Sfinții Trei Ierarhi, printre tradiții și obiceiuri se numără și cea potrivit căreia dacă te rogi și ții post, vei avea o căsnicie fericită. În acestă zi, tinerele necăsătorite fac vrăji pentru a li se arăta ursitul, nu lucrează și mănâncă doar pâine și sare.  

Citește și:

Tinerele postesc luni pentru a avea o căsnicie fericită

Sfinții Apostoli Petru și Pavel -Tradiții care atrag sănătatea și norocul

Mai multe