Şi-a împuşcat copilul în cap ca să fie sigur că moare
S-au iubit, s-au căsătorit şi au devenit părinţi. Marius şi Alina aveau un băieţel de doar 3 ani şi părea că nimic nu le va şterge zâmbetul de pe buze. Până zilele trecute când cei doi au divorţat la notar. Disperat că a rămas fără familie şi orbit de gelozie, tânărul poliţist şi-a executat copilul: l-a împuşcat în cap după care s-a sinucis. Femeia a leşinat când i-a văzut pe cei doi.
- Februarie 2011. Alina Alexandra Lăudatu este studentă în anul 3 la Academia de Poliţie. Visează să le vină de hac infractorilor „de catifea”, cum îi numea ea pe marii evazionişti. A optat deja pentru specializarea Economică pe care o va avea în cadrul Inspectoratului de Poliţie, unde va fi repartizată. “Am ales Investigarea Fraudelor pentru că mi se pare că acolo vom avea mult de furcă în viitor. Este un domeniu în care infractorii sunt oameni cu o capacitate intelectuală ridicată, cărora le poţi proba cu greu vinovăţia”, explica tânăra într-un interviu acordat atunci ziarului “Adevărul”.
- Venea dintr-o familie frumoasă şi era obişnuită cu ordinea şi dreptatea. Primul contact l-a luat cu uniforma încă înainte de terminarea liceului deoarece fratele, care se pregătea pentru cariera militară, era deja elev la un liceu de profil. Asta a atras-o şi la Marius Frănţescu, colegul ei, tot poliţist la Crimă Organizată. Se potriveau, aveau aceleaşi hobby-uri, aceleaşi preocupări. S-au căsătorit şi, firesc, a urmat un copilaş. Visul ei devenise realitate. Nimic nu prevestea nenorocirea care avea să se întâmple.
- Noiembrie 2018. Un apel la 112, o voce disperată cere ajutor, se recomandă: „sunt ofiţer de poliţie Alina Lăudatu. Fostul soţ nu răspunde la uşă, telefonul lui se aude sunând în casă. Nu e singur, copilaşul nostru de 3 ani şi 7 luni e cu el. Ajutaţi-mă”. Colegii femeii au venit îndată. Au spart uşa, iar ce au văzut nu vor putea uita niciodată. Marius Frănţescu (29 de ani), poliţist la Crimă Organizată în cadrul IPJ Argeş, zăcea într-o baltă de sânge, cu craniul distrus de un glonţ, iar lângă el, înfăşurat într-un sac de plastic, era copilul, împuşcat şi el tot în cap. Potrivit anchetatorilor, Marius a tras două gloanţe cu pistolul de la serviciu, pe care-l luase acasă întrucât urma să meargă la o acţiune, au spus pentru Click! surse din cadrul Poliţiei. Dar înainte să se sinucidă, Marius Frănţescu a scris mai multe bilete de adio în care şi-a explicat gestul. Era gelos că soţia lui, Alina îl părăsise. Cei doi divorţaseră la notar cu o săptămână în urmă şi ştia că femeia de 29 de ani avea o relaţie cu un coleg, tot poliţist.
Corpurile neînsufleţite au fost duse la Serviciul de Medicină Legală pentru efectuarea necropsiei, urmând să se stabilească şi dacă poliţistul consumase băuturi alcoolice sau substanţe psihotrope înainte de comiterea faptelor.
El era angajat în Poliţie din 2011 şi lucra la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Piteşti. Fusese supus ultima dată testării psihologice în luna ianuarie a acestui an, trecând fără probleme evaluarea. ”Sunt două tipuri de teste: unul de inteligenţă şi altul de personalitate. Includ întrebări de logică, dar şi de personalitate, dintr-alea care se repetă. Spre exemplu: «La vederea sângelui aveţi tendinţa de a leşina?», după care se revine cu întrebarea sub altă formă: «Aţi leşinat vreodată când aţi văzut sânge?»”, ne-a explicat Dumitru Corană, preşedintele Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie.
«L-am văzut doar pe el, fără soţie. Era foarte necăjit»
Tragedia petrecută în blocul liniştit din Piteşti i-a ţinut treji pe vecini aproape toată noaptea. Câteva candele ardeau duminică dimineaţă lângă cele şase flori lăsate de cineva la uşa poliţistului, scrie adevarul.ro. „Era un om în regulă, l-am cunoscut bine... Dar a suferit enorm...“, adaugă, vizibil afectat de tragedie, un vecin. „Săptămâna trecută, într-o după-amiază, m-am întâlnit cu el când venea de la serviciu. Era foarte necăjit, abia mi-a răspuns la salut. Nmic nu mi-a dat de gândit c-ar fi ceva cu el. Înainte cu ceva vreme chiar mi s-au părut fericiţi, i-am văzut de multe ori împreună, mergeau cu copilul la plimbare, doar că în ultimul timp l-am văzut doar pe el, fără soţie“, spune Victoria Ciclu, vecina lui Marius. Doar un perete desparte apartamentul ei de cel al poliţistului, dar spune că la ea zgomotul împuşcăturilor n-a răzbătut. „M-a întrebat şi poliţia, nu s-a auzit nimic! Uitaţi, pereţii au lambriuri şi nu trece zgomotul, mai ales că împuşcăturile au fost în dormitor!“, explică femeia. Nici alţi vecini nu au auzit cele două descărcări de armă. „Până să plece doamna (n.r. - fosta soţie a poliţistului) au locuit aici, împreună, îi vedeam des, cu căruţul. N-am auzit la ei ceartă, scandal, nimic. Vă daţi seama, dacă stau sub ei, s-ar fi auzit ceva... Dar nu! Ieri n-am remarcat nimic anormal. Împuşcături, nici atât! Ba chiar l-am văzut pe el, cu copilul de mână, lângă bloc... Apoi, când am plecat la piaţă, fosta lui soţie era în faţa blocului cu încă o doamnă. Cred că atunci venise să-şi ia copilul şi el nu mai răspundea. Am aflat abia când m-am întors de la piaţă“, povesteşte Gheorghe Iordache, un alt vecin.
«Nici un test din lume nu poate anticipa aşa o grozăvie»
Testele pe care le dau poliţiştii nu sunt relevante fără o fişă a reputaţiei sociale, spune prof. Tudorel Butoi, psiholog criminalist cu mare experienţă. ”Aceste teste pe care le dau poliţiştii arată că, la un anumit moment, poliţistul are aptitudinile necesare, memorie, inteligenţă. Dar nici un test din lume nu poate să reproducă provocările vieţii. Cu alte cuvinte, ce probleme are omul acasă, dacă s-a bătut în parcare, dacă a lovit un vecin. Acasă, omul are facturi de plătit, poate consumă alcool, poate s-a împrumutat de bani, este gelos, poate intervine soacra. În cazul poliţistului de la Piteşti, acesta divorţase de curând, era gelos şi considera că femeia este principalul motiv pentru problemele apărute. Se consideră trădat. Această idee devine chinuitoare, emoţiile îl copleşesc şi alege soluţia de a ucide. Ceea ce noi numim nebunie de moment”, ne-a explicat Tudorel Butoi. (Marina Dohi)
2018. Poliţista de la Gorj şi-a ucis bebeluşul şi mama
Dublă crimă urmată de sinucidere! Este cazul parcă tras la indigo care s-a petrecut pe 29 iulie 2018 în judeţul Gorj. O poliţistă, de 33 de ani, care lucra ca agent la Poliţia Transporturi Feroviare din Târgu-Jiu, şi-a împuşcat mortal mama şi bebeluşul de 6 luni, apoi şi-a pus capăt zilelor. Adela Lepădat era poliţist de 12 ani, însă de mai bine de un an intrase în concediu maternal. Ea locuia împreună cu soţul ei şi băieţelul lor, de 6 luni, la socrii ei, în comuna Băleşti. Fără vreun avertisment, femeia a luat arma din dotare a soţului, şi el tot agent de poliţie, şi şi-a împuşcat mama, aflată în acel moment în vizită, dar şi copilul în cap. Apoi s-a sinucis. Oamenii legii au găsit-o la intrarea în locuinţă, cu pistolul lângă ea, iar pe cele două victime într-o cameră. Medicii spun că în cazul ei a fost vorba de o depresie postnatală. Femeia fusese testată psihologic ultima dată în luna mai 2017, înainte să intre în concediu.
2012. Poliţistul Gheorghe Vlădan a tras în opt persoane din gelozie
Pe 5 martie 2012, opt oameni au fost împuşcaţi de un poliţist într-un coafor din zona Perla din Capitală. Două dintre victime au murit. Prima persoană împuşcată de Gheorghe Vlădan a fost casiera, care a fost nimerită în cap, apoi soţia agentului, după care a tras în restul persoanelor din unitate. Atacatorul a reacţionat din gelozie. Venise la salon cu gândul să se împace cu Florina, care-l anunţase că divorţează de el. Ba chiar plecase de acasă. În momentul în care femeia a refuzat să iasă şi să vorbească cu el, Vlădan şi-a pierdut minţile. A scos din buzunar un pistol Glock de 9 milimetri, pe care-l cumpărase dintr-un magazin de specialitate, şi a tras fără ţintă. La un an după masacru, a venit şi verdictul magistraţilor. Criminalul de la Perla a fost condamnat la închisoare pe viaţă. De asemenea, instanţa a stabilit plata unor despăgubiri civile către victime, în valoare de 150.000 de lei. Agentul de poliţie fusese testat psihologic în anii 2007 şi 2011, fiind declarat apt pentru a fi conducător auto la Ministerul Administraţiei şi Internelor.
2009. Şi-a omorât iubita, apoi s-a sinucis
O altă tragedie s-a petrecut pe 17 decembrie 2009. Un poliţist de la Secţia 12 din Capitală şi-a împuşcat mortal iubita, apoi a încercat să se sinucidă împuşcându-se în cap. Nu a murit pe loc, ci câteva ore mai târziu la Spitalul Bagdasar-Arseni. Bărbatul avea pe atunci 25 de ani şi lucrase din 2005 până în 2007 la Braşov, după care s-a transferat la Bucureşti. Iubita acestuia era angajată a Poliţiei Militare şi plecase de acasă cu o lună înainte. Voia să se despartă de bărbat şi se mutase în apartamentul ei, din carterul Vitan. În seara fatidică, Georgian Mădălin Ilie s-a dus la locuinţa Ginei cu un buchet de flori şi şampanie, încercând să se împace. Părinţii victimei au părăsit apartamentul ca să-i lase să discute, după care a izbucnit conflictul. Femeia l-a respins şi istericul a executat-o. Administratorul blocului a povestit la vremea respectivă că a găsit-o pe soţia poliţistului într-un fotoliu din apartament, iar bărbatul era întins pe jos, ambii fiind împuşcaţi în cap.