Și-a transformat locuința într-un muzeu al tradițiilor

4 februarie 2020 12:32   Național
Ultima actualizare:

Un tânăr în vârstă de 32 de ani din oraşul Baia de Arieş, Alba, pasionat de obiecte vechi folosite de oamenii locurilor, a organizat în locuinţa proprie un veritabil muzeu al tradiţiilor. Andrei Ioan Hossu are 32 de ani şi are o pasiune mai puţin întâlnită la persoanele de vârsta lui. Colecționează obiecte vechi care în trecut erau folosite sau deţinute de oameni ai locurilor în care trăieşte.

Această pasiune s-a concretizat de-a lungul anilor în realizarea unui veritabil muzeu al tradiiţiilor în propria locuinţă pe care l-a intitulat „Colecția muzeală H.A.I. în trecut”. Sute de obiecte, unele foarte rare, au fost aranjate ci migală de tânărul muzeograf amator, scrie adevarul.ro. Pasiunea pentru a colecţiona obiecte vechi o are de mic copil, acesta preferând să mai adauge un obiect în vitrină, decât să primească jucării sau alte cadouri. ”Sunt colecţionar de când mă ştiu, adun obiecte vechi de la vârsta de 12 ani, primul meu obiect find primit de la morăriţa din sat pentru că am ajutat-o să îşi aranjeze lemnele. Pasiunea de a aduna lucruri care au o istorie, mi s-a declanşat văzând la televizor un interviu cu domnul Achim Emilian, proprietarul primului muzeu privat din România. Acest lucru m-a încurajat şi ambiţionat să îmi creez propriul muzeu”, spune Andrei, proprietarul singurului muzeu din Baia de Arieş. 

Cel mai vechi obiect este o monedă de la 1780

Tânărul spune că pe unele obiecte le-a salvat de la fier vechi, aruncate sau vândute de oameni care nu le-au cunoscut valoarea. Colecţia cuprinde unelte vechi de prelucrat lemnul şi de minerit, lămpaşe cu petrol folosite la iluminat în vremea când satele din jur nu aveau curent, farfurii de lut desenate cu motive florale. Într-o altă încăpere are obiecte din perioada interbelică şi din cel de-Al Doilea Război Mondial, cum ar fi cutiuţe medicinale pe care le purtau soldaţii la ei, busole militare, decoraţii, insigne, plus o colecţie de sticle rare, unele chiar cu insemnele domeniilor Coroanei. Pe lângă acestea, colecţia mai conţine instrumentar medical al epocii şi obiecte pe care elevii de azi nu le-ar recunoaşte, dar care erau folosite la şcoală de copii, călimări de cerneală, tăbliţe de scris, socotitori, peniţe, etc.

Cel mai vechi obiect din colecţia lui Andrei este un Kreutzer, un crăiţar cum îi spuneau românii micii monede de argint și, ulterior, de aramă, din anul 1780, adică din perioada împăratului Iosif al II lea. Obiectele cele mai dragi pentru tânărul colecţionar sunt o cruce de măslin şi fildeş, o fotografie veche cu portul tradiţional din Baia de Arieş şi câteva mojare din fontă din Primul Război Mondial, folosite la prararea muniţiei. ”Cel mai drag obiect îmi este această cruce de măslin cu Iisus de fildeş primită de tatăl meu de la bunica lui fiind moştenire de familie şi pentru dânsa”, mai afirmă tânărul colecţionar din Apuseni.

Mai multe