Şi-au făcut brutărie pentru bolnavii din spital
Cel mai mare spital din Ialomiţa şi-a deschis fabrică de pâine. “Brutăria” funcţionează chiar în bucătăria Spitalului Judeţean de Urgenţă Slobozia şi va produce pâine pentru bolnavii internaţi. Totul pentru a reduce cheltuielile.
Spitalul din Slobozia cheltuia 160.000 de lei pe an pentru achiziţionarea pâinii. Pentru a reduce cheltuielile, bucătarii de aici au început să prepare singuri pâinea pentru bolnavi. Unitatea medicală a primit de la sponsori peste 60 de tone de grâu. O bună parte din respectiva cantitate a fost transformată în făină, materia primă necesară preparării pâinii.
Zilnic, se coc 1.600 de chifle
Cu o investiţie minimă, au fost achiziţionate un malaxor şi un cuptor, maşini amplasate în bucătăria Spitalului Judeţean de Urgenţă Slobozia. "Brutăria" de la spital a intrat în funcţiune săptămâna trecută, moment în care toţi bucătarii au învăţat cum să prepare pâine.
"Toate produsele de panificaţie sunt făcute după reţete simple, cu apă, sare şi drojdie. Nu folosim nici un fel de aditiv suplimentar, coloranţi sau alte produse pe care le folosesc cei care lucrează în brutăriile adevărate. Fiecare chiflă cântăreşte 100 de grame, astfel încât să putem acoperi necesarul de 400 de grame per pacient, aşa cum făceam înainte cu pâinea cumpărată de la firmele particulare", a spus Marian Honciu, bucătar în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slobozia, pentru independentoline.ro. Cu ajutorul utilajelor achiziţionate, bucătarii Spitalului Judeţean de Urgenţă Slobozia prepară zilnic 1600 de chifle. Acestea sunt împărţite exclusiv bolnavilor care sunt internaţi pe cele 8 secţii ale unităţii medicale. Fiecare dintre pacienţi primeşte o chiflă dimineaţa, două la prânz şi una seara.
Bolnavii primesc 4 chifle la masă
Pentru a reduce costurile pe care le implică hrana pacienţilor, Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia a decis să-şi prepare în regim propriu ingredientele necesare pregătirii mesei bolnavilor. În această toamnă, în bucătăria unităţii medicale a fost deschisă o linie unde se fac «la foc continuu» conserve de toamnă.
Peste 7 tone de legume, provenite din donaţii ale producătorilor agricoli din Ialomiţa au fost transformate în bulion sau suc de tomate aromat. „Nu este un lucru de care să ne mândrim, dar ne ajută extraordinar de mult din punct de vedere financiar. Am fi cheltuit foarte mulţi bani pe aceste conserve. Aşa că am decis să le preparăm la noi în bucătărie. Trebuie să învăţăm să ne gospodărim singuri» , a spus Florentina Nae, directorul de îngrijiri medicale din cadrul Spitalului Slobozia.