Şi-au făcut «casă» pe stâncă!

5 martie 2012 16:55   Național
Ultima actualizare:

Şapte zile şi şase nopţi, la temperaturi de – 25 de grade Celsius. Asta au îndurat doi bihoreni care au parcurs traseul Zeitgeist din Cheile Bicazului. În acest timp, au dormit şi au mâncat într-un cort suspendat.

Salvamontiştii bihoreni Leslie Fucskó (51 de ani) şi Emilian Camerzan (33 ani) au marcat o premieră în alpinismul românesc: ei au parcurs cel mai dificil traseu de căţărare în stilul „big-wall".

Acesta presupune traversarea unor pereţi de stâncă foarte mari, prin montarea unei tabere suspendate. Este vorba despre traseul botezat Zeitgeist (Spiritul timpului) din Cheile Bicazului, care se află în partea centrală a Munţilor Hămaş, în judeţele Neamţ şi Harghita.

Emilian Camerzan a spus că cel mai greu le-a fost să înfrunte temperaturile scăzute

Aventura s-a desfăşurat la temperaturi extreme de - 25 de grade Celsius şi a durat 7 zile şi 6 nopţi, între 15 şi 22 februarie. Viaţa la înălţime nu a fost lipsită de peripeţii.

Bucăţile de zăpadă care se desprindeau de pe stâncă puteau oricând să le pună viaţa în pericol. „Pe celălalt versant, picau chiar şi pietre mari, nu doar zăpadă. Noi am fost norocoşi. Am scăpat doar cu câteva căzători, nimic grav", a spus Emilian Camerzan.

„Cea mare problemă a noastră a fost vremea. Verificam informaţiile meteo de două ori pe zi, prin telefon, pentru a şti ce ne aşteaptă", îşi aminteşte alpinistul.

Cei doi au dormit şi au mâncat într-un cort suspendat la circa 300 de metri înălţime

Pe parcursul celor şapte zile petrecute pe perete, cei doi au consumat alimente uscate, deshidratate şi au băut zăpadă topită.

„Peste un plic de mâncare liofilizată, de 150 de grame, puneam zăpadă topită şi obţineam o masă caldă de aproximativ 450 de grame", a povestit Emilian. În ceea ce priveşte necesităţile zilnice, la căţărat acestea se fac direct din cort. „În alte ţări este interzisă această practică şi se folosesc recipiente speciale", a spus Emilian.

Click! spune

Traseul are 420 de metri lungime, 300 de metri înălţime, având în total 11 lungimi de coardă. Alpiniştii au cărat cu ei peste 120 de kilograme, echipamente de căţărat şi cort, dar şi 200 de litri de zăpadă și mâncare.

Mai multe