Şi copiii au stat câte 15 ore la coadă ca să se roage la moaşte
Mai mult de 120.000 de pelerini s-au închinat anul acesta la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iaşi. Traseul de pelerinaj a devenit casă pentru mii de credincioşi care aşteaptă răbdători ore în şir ca să ajungă la racla cu moaştele sfinte.
An de an, zeci de mii de credincioşi iau calea Iaşiului şi îndură orice pentru a ajunge să se închine câteva secunde la racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, de la Catedrala Mitropolitană. Pe traseul pelerinilor sunt amplasate garduri de protecţie, care devin sprijin pentru credincioşi după zeci de ore de aşteptare. Familii întregi, între care bătrâni şi copii, aşteaptă răbdătoare să le vină rândul cu speranţa că Sfânta le va asculta rugile şi le va da bunăstare şi sănătate până la anul, când vor reveni cu aceeaşi smerenie la marele pelerinaj ortodox din 14 octombrie, scrie adevarul.ro.
Televizoare gigantice şi toalete din 200 în 200 de metri
Pe lângă haine groase care să le ţină de cald pe timpul nopţii şi nelipsitele flori pe care să le pună la moaşte, credincioşii şi-au adus de acasă pungi cu mâncare şi apă, dar şi scăunele pe care să-şi tragă sufletul. Aproximativ 180 de voluntari le-au împărţit pelerinilor ceaiuri calde şi sarmale. De asemenea, în curtea Mitropoliei Iaşi au fost aduse şi câteva butoaie cu agheasmă.
Anul acesta, organizatorii par să se fi mobilizat mai bine, mai ales că nici vremea nu le-a fost potrivnică, aşa cum s-a întâmplat în alţi ani. Astfel, pe întreg traseul pelerinilor au fost montate şi câteva panouri video pentru ca aceştia „să stea liniştiţi în orele în care aşteaptă să ajungă la raclă“, după cum a declarat Mihai Chirica, primarul din Iaşi. De asemenea, jandarmii care asigură ordinea pe traseul pelerinilor au grijă să tragă gardurile atunci când vreun credincios vrea să se aşeze pe scaun sau să meargă la una dintre toaletele amenajate din 200 în 200 de metri.
Unde merg pelerinii după închinare
În vecinătatea Mitropoliei Iaşi, diferite produse, religioase sau laice, sunt scoase la vânzare de către comercianţii care spun că au prins cu greu un loc unde să-şi expună marfa: pernuţe sfinţite, căciuli de blană, alifii tămăduitoare, candele, icoane de toate felurile, toate expuse de-a valma... Şi, deşi preţurile sunt pentru toate buzunarele, comercianţii sunt sceptici şi spun că nu cred că vor reuşi să-şi vândă toată marfa.
Sarmale şi ceai după Sfânta Liturghie
Ieri, chiar de Sf. Parascheva, ziua a început cu Sfânta Liturghie la care au luat parte peste 25.000 de pelerini. La 30 de ani de la Revoluţie, Înaltpreasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a ţinut să aducă pe scenă şi să-i premieze, în faţa oamenilor, pe câţiva preoţi vârstnici care au zidit biserici în Moldova, în timpul prigoanei comuniste. După Sfânta Liturghie, oamenii veniţi aici au luat parte la Masa Pelerinilor, la Cantina de Ajutor Social. Peste 60.000 de sarmale au fost împărţite credincioşilor istoviţi de aşteptare de la rândul câte racla. Fiecare a primit şi un pahar cu vin sau ceai.
Sărbătoarea Cuvioasei, în cifre
120.000 de pelerini s-au închinat la moaştele Sfintei Parascheva;
peste 25.000 de persoane au participat, ieri, la Sfânta Liturghie de la Catedrala Mitropolitană din Iaşi;
19 ierarhi, 13 preoţi şi 9 diaconi au ţinut slujba;
647 de persoane au avut probleme de sănătate, iar 46 dintre ele au fost transportate la spital;
15 ore a fost timpul de aşteptare al credincioşilor până au ajuns în faţa raclei;
coada s-a întins pe 3 km;
jandarmii au intervenit de peste 300 de ori;
550 de poliţişti au fost la datorie în cele cinci zile de pelerinaj;
37 de pompieri au fost la faţa locului, cu o autospecială de stingere şi 5 autospeciale de prim-ajutor;
60.000 de sarmale au fost împărţite enoriaşilor.