«Şi pomii netăiaţi şi nestropiţi au făcut mere»

15 octombrie 2018 19:54   Național
Ultima actualizare:

Forfotă în livezile din comuna dâmboviţeană Voineşti! Crengile pomilor gem sub greutatea merelor dolofane, iar sătenii nu mai prididesc cu culesul. Producţia de anul acesta a fost excelentă, astfel că oamenii vând mere de cea mai bună calitate în toată ţara. Asociaţia „Frumosul de Voineşti” a livrat până acum peste 200 de tone în două lanţuri de supermarketuri.  

Roşii, galbene, dulci şi hrănitoare! Aşa îşi laudă pomicultorii din Voineşti merele, pe care le pregătesc de vânzare în cutii frumos ambalate. În 2018, producţia a fost dublă faţă de anul trecut, după cum spun localnicii, „Cel puţin două sau trei TIR-uri, adică 60 de tone, pleacă de la Voineşti zilnic spre supermarketuri”, spune Gabriel Sandu, primarul comunei din Dâmboviţa.

“Merele sunt ambalate în cartoane etichetate şi personalizate. Cooperativa Agricolă «Frumosul de Voineşti» are contract fără limită de cantitate cu două supermarketuri, urmând să se încheie contracte şi cu alte lanţuri mari de magazine. Deja mulţi pomicultori bat la uşa cooperativei ca să se înscrie în asociaţie, dar  aderarea se face doar după 12 luni de la cerere. Până acum, peste 200 de tone de mere au fost vândute în toată ţara”, adaugă edilul pentru adevarul.ro.Fiecare cutie este personalizată şi poartă eticheta cu data recoltării, cu soiul de măr şi cu proprietarul livezii din care a fost recoltat. Lucrurile bune vin însă la pachet şi cu cele mai puţin bune. Pomicultorii se plâng că nu mai au cu cine să culeagă merele, iar preţul plătit de intermediari este prea mic.

„Producţia este foarte bună, dar avem o mare problemă: nu este căutat mărul”, explică Dan Antonescu, proprietar de livadă în Voineşti. “De la noi se livrează cu 70 de bani kilogramul - soiul Ionatan şi cu un leu kilogramul - celelalte soiuri. Pe lângă asta, suntem nevoiţi să vindem adesea şi la intermediari. Chiar şi cei din Asociaţia «Frumosul de Voineşti» au probleme în această perioadă, fiindcă sunt aduse în supermarketuri multe mere din străinătate. În acest an avem o producţie fantastică, dublă faţă de cea înregistrată anul trecut. Până şi pomii netăiaţi şi nestropiţi au făcut mere! O altă chestiune spinoasă e lipsa forţei de muncă. Pur şi simplu, nu găsim oameni care să ne ajute la cules”, se plânge producătorul.

Click! spune

Dincolo de munca depusă de proprietari, fiecare hectar de livadă îi costă între 3.000 şi 6.000 de lei. Aceşti bani sunt necesari pentru tăieri, stropiri şi îngrăşăminte.

Mai multe