Siamezele din Piteşti, părăsite de părinţi?

28 decembrie 2011 18:40   Național
Ultima actualizare:

Tânăra de 21 de ani care a născut, în urmă cu trei zile, două fetiţe unite în zona abdomenului, nu a întrebat nici măcar o dată care este starea micuţelor. Nici tatăl fetiţelor nu pare mai dornic să se intereseze de fiicele lui.

Cazul siamezelor născute la Maternitatea Spitalului Judeţean de Urgenţă din Piteşti a agitat spiritele în unitatea medicală. Ieri, în salonul în care se află internată mama celor două micuţe unite în zona toracelui şi a abdomenului, jurnaliştii au avut interdicţie, din cauză că tatăl siamezelor i-a anunţat pe medici şi pe asistente că soţia sa nu vrea să fie deranjată cu întrebări.

Surse din rândul cadrelor medicale ne-au declarat, însă, că femeia nu ar mai vrea să audă de cele cărora le-a dat viaţă, dovadă că nu s-a interesat deloc de evoluţia stării lor de sănătate.

Nici medicul Adrian Mihăilă, care s-a ocupat de monitorizarea sarcinii mamei, nu a fost mai darnic cu amănuntele, motivând că i-a fost interzis şi lui să dezvăluie detalii în acest caz.

„Malformaţiile se pot depista prin intermediul unui ecograf 3D performant, de care unitatea noastră spitalicească nu dispune şi nici părinţii nu-şi permiteau mai mult", ne-a declarat Mariana Badiu, director în cadrul Spitalului Judeţean din Piteşti.

Mama celor două fetiţe siameze are 21 de ani şi este din Mioveni. Ea va fi externată în cursul zilei de astăzi. Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Argeş s-a autosesizat şi va face o anchetă pentru a preveni un eventual abandon.

„Nu am reuşit să vorbim cu mama. Deocamdată, ea este în spital, iar copii sunt în alt spital", spune Adrian Macovei, director al DGASPC Argeş.

Ar putea fi separate de medicul Gabriel Ionescu

Cele două fetiţe siameze, născute în a doua zi de Crăciun la Spitalul Judeţean Argeş, vor putea fi separate peste şase-opt luni, au declarat medicii de la Spitalul „Grigore Alexandrescu" din Capitală, unde au fost transferate micuţele.

"Investigaţiile au arătat că fetiţele au inimi separate, ele sunt lipite în zona ficatului, aici este o problemă delicată", a declarat purtătorul de cuvânt al spitalului, dr. Raluca Alexandru.

Ea a spus că medicii au luat deja legătura cu doctorul Gabriel Ionescu, stabilit în Emiratele Arabe, în vederea unei eventuale intervenţii chirurgicale.

"Este medicul care, în anii ‘80, s-a îngrijit de cele două siameze Lina şi Gherghina şi care împreună cu o echipă din Elveţia au realizat atunci separarea celor două fetiţe. Probabil că medicul Gabriel Ionescu va veni în România pentru a vedea siamezele şi poate că va realiza intervenţia chiar în Bucureşti", a adăugat dr. Alexandru.

Fetiţele cântăresc împreună 2,8 kg şi sunt lipite toracoabdominal, aproximativ 15-20 de centimetri. Analiza de care depinde o posibilă intervenţie de separare este ecografia cardiacă. Se ştie că sunt două inimi, dar este posibil să fie învelite într-un singur perete.

Acest lucru ar face mult mai dificilă operaţia. Intervenţia ar consta, mai întâi, în separarea ficatului. Pentru fiecare lob obţinut va fi refăcută structura vasculară, astfel încât bucăţile să funcţioneze autonom. Se trece apoi la o reconstrucţie a peretelui toracic şi abdominal şi, în final, se face separaţia inimilor.

Ea e una din siamezele despărţite în 1983

Siamezele Lina şi Gherghina Boaru, din judeţul Botoşani, au uimit România, în anul 1980, când s-au născut lipite în dreptul inimii, de la stern la ombilic.

Mama lor, Elena Boaru, a ajuns la Iaşi, unde l-a întâlnit pe doctorul Gabriel Ionescu. Medicul i-a spus că, în România, fetele nu pot fi separate şi a luat legătură cu o clinică din Elveţia.

În februarie 1983, dr. Ionescu şi alţi 27 de medici elveţieni le-au separat pe Lina şi Gherghina cu succes, într-o operaţie care a durat zece ore. "Au fost tot timpul sănătoase. De abia la vârsta de 8 ani au făcut prima penicilină", a completat Elena Boaru.

Deşi între Lina şi Gherghina a fost mereu o legătură foarte strânsă, surorile nu s-au mai văzut de şase ani. Gherghina e plecată în Spania. Este căsătorită şi are un băieţel. Lina a rămas în Botoşani şi are o fetiţă.

"Vorbim rar la telefon, însă, simt când ei nu-i este bine. Mă simt slăbită", a spus Lina. Femeia a mai povestit că, după operaţie, a rămas cu un defect la nivelul sternului. "Din cauza asta am fost respinsă şi jignită şi la şcoală, şi la serviciu", a încheiat femeia.

Mai multe