Sindicaliștii din Educație: „Învățământul românesc e depășit”

28 august 2017 9:10   Național
Ultima actualizare:

Liderii sindicatelor din Învățământ se vor întâlni luni cu premierul Mihai Tudose pentru a discuta reformarea din temelii a sistemului de educație. Specialiștii din educație pun presiune pe Executiv, atrăgând atenția că absolvenții școlilor românești nu-și găsesc locul pe piața muncii din cauza modului în care se face școală.

O nouă lege a educației naționale este o certitudine, spun sindicaliștii din Învățământ. Ceea ce va conține acest document capital pentru viitoarele generații de absolvenți de școli românești este, deocamdată, necunoscut. Specialiștii din educație și-au dat seama că sunt prea multe erori în modul în care sunt pregătiți pentru viață elevii români și fac presiuni asupra guvernanților să ia măsuri urgente.

„Elevii nu sunt pregătiţi să facă faţă provocărilor din plan profesional şi nici măcar pentru a-şi gestiona singuri viaţa. Din cauza programelor, sistemul de educaţie este axat pe partea teoretică, mai puţin practică, iar programul elevilor este sufocant, încetinind dezvoltarea acestora. În opinia noastră, programele şcolare trebuie să fie regândite din temelii. Ele trebuie adaptate la cerinţele reale ale pieţei muncii. Când va lua Guvernul României o asemenea decizie, aşteptată cu interes de milioane de elevi, de părinţii acestora, de cadrele didactice dar şi de mediul economic, care se plânge de slaba pregătire a absolvenţilor de învăţământ?”, se întreabă sindicaliștii Federației Sindicatelor Libere din Învățământ.

Aceștia se vor întâlni în cursul zilei de luni cu premierul Mihai Tudose pentru a-i expune propunerile lor pentru modificarea legislației. De pe agenda discuțiilor nu va lipsi problema subfinanțării sistemului de învățământ, care „plasează România într-un alt secol”, spun aceștia. Sindicatele din învăţământ reclamă şi că banii câştigaţi în instanţă ajung în buzunarele cadrelor didactice, după lungi amânări,  faptul că, deşi salariile brute ar urma să fie majorate cu 50%, creşterea salariilor nete în educaţie va fi de 25% în anul 2018, dar şi că în sistemul de educaţie pensia medie este de sub 1.000 de lei, comparativ cu alte sisteme, unde pensia medie este de peste 3.000 de le, scrie news.ro.

O altă problemă pe care cadrele didactice vor să o discute cu premierul se referă la calculul incorect al sporurilor.

„Deşi conform  H.G. nr/. 38/2017 salariile de bază s-au majorat, de la data de 1 ianuarie 2017, în medie, cu 15%, calcularea sporurilor, indemnizaţiilor  prevăzute de art.  3 3 alin. (4) din O.U.G. nr. 57/2015, cu modificările şi completările ulterioare, nu se face la salariile de bază  majorate de la 1 ianuarie 2017, ci aceste sporuri şi indemnizaţii sunt calculate prin raportare la salariul de bază din luna decembrie 2016, ceea ce conduce la o diminuare a drepturilor salariale care se cuvin personalului didactic”, susţin sindicaliştii.

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ susţine şi renunţarea la costul standard per elev, considerând că atât timp cât determinarea acestuia se face prin hotărâre de guvern, la propunerea Ministerului Educaţiei, în funcţie de cuantumul cheltuielilor de personal stabilit de Ministerul Finanţelor Publice pentru salariaţii din învăţământ şi aprobat de Parlamentul României, prin Legea bugetului de stat, existenţa acestui cost standard nu se justifică. 

Sindicaliștii se vor așeza la masă cu premierul după ce au amenințat în spațiul public că dascălii sunt pregătiți să boicoteze începerea anului școlar 2017-2018 dacă Executivul nu ia măsuri radicale și concrete pentru reformarea sistemului de învățământ.

„În situaţia în care Guvernul României nu va face efortul de a găsi soluţii la problemele expuse mai sus, Executivul trebuie să ia în calcul faptul că există riscul major să se declaşeze un  conflict de amploare, în sistemul de învăţământ, în toamna acestui an”, avertizează sindicaliştii.

Mai multe