Singura intersecție din București unde se întâmplă asta! «Semaforul ne-a înnebunit»
Ori e roşu, ori e verde? Asta s-au întrebat nedumeriţi şoferii bucureşteni care veneau de pe Strada Gheorghe Petraşcu ca să facă dreapta pe Şos. Mihai Bravu. Semaforul arăta şi roşu, dar şi verde intermitent pentru aceeaşi direcţie. După ce s-au făcut sesizări, poliţiştii au luat măsuri.
Când e roşu la semafor, legea spune clar că şoferul trebuie să se oprească. Dar când în acelaşi timp arată şi verde, nu prea ştii ce trebuie să faci. Şi s-a văzut clar asta: unii conducători auto aşteptau la semafor, în timp ce alţii respectau verdele intermitent, se asigurau şi virau la dreapta.
Aşa s-a circulat la intersecţia străzii Gheorghe Petraşcu cu Şos. Mihai Bravu, din sectorul 3, luni de zile. Până miercuri dimineaţă, când, în urma sesizărilor venite din partea jurnaliştilor, poliţiştii au remediat situaţia. După ora prânzului stopul funcţiona deja pe două faze: 40 de secunde pe roşu, 20 de secunde pe verde.
”Semaforul ăsta ne-a înnebunit. O perioadă lungă era şi verde, şi roşu, iar acum văd că alternează. Nu mai înţelegem nimic”, ne-a spus un şofer care circulă zilnic prin zonă. Cât am stat în intersecţie, am asistat la situaţii în care oamenii nu mai opreau la semafor şi treceau pe roşu.
Asta deşi verdele intermitent nu mai era de actualitate. Dar iată ce au spus iniţial reprezentanţii Brigăzii Rutiere despre semaforul buclucaş: ”Toate reglementările rutiere sunt avizate de către Comisia Tehnică de Circulaţie din cadrul Primăriei Capitalei. În scopul fluidizării traficului rutier, a fost instalat verde intermitent”.
Totodată, cei de la Sistematizare ne-au explicat faptul că aceasta este singura intersecţie semaforizată din Capitală unde este obligatoriu la dreapta.
”Nu se poate circula înainte sau la stânga, ci doar spre dreapta, iar nouă nu ne permitea legea să instalăm doar semaforul pentru verde intermitent, trebuia şi unul cu trei culori. Şi aşa s-a stabilit ca roşu să fie culoarea principală, dar să se respecte regulile verde intermitent, adică te asiguri, dai prioritate pietonilor şi auto în drept, apoi poţi să treci. Am avut 4-5 solicitări din partea şoferilor care au cerut să le explicăm cum se circulă acolo, dar nu a fost nici un accident”, ne-a declarat Valentin Vezeteu, de la Direcţia de Sistematizare a Brigăzii Rutiere.
«Sunt nişte anomalii»
Coren Căşmoiu, 74 de ani: ”Locuiesc în zonă şi ştiam de semaforul ăsta, dar nu putea să fie şi roşu, şi verde. Bine că l-au reconfigurat că-i inducea în eroare pe cei care nu circulau prea des pe aici”.
Ciprian Petrişor, 43 de ani: ”Ca la noi la nimenea, vorba aceea. Sunt nişte anomalii, dar ne asiguram şi treceam. Acum văd că funcţionează alternativ roşu cu verde”.
Marius Ene, 50 de ani: ”Ştiam de semaforul acesta, pentru că ieşea în evidenţă, dar nu m-a deranjat că mergea aşa. Mă asiguram, treceam şi nici nu se forma coadă. Acum, e mai aglomerat”.
Semafoarele, accesate ilegal sau stricate?
În luna decembrie, chiar în perioada Sărbătorilor, cei de la Primăria Capitalei anunţau că sistemul de semaforizare din Bucureşti a fost accesat ilegal de persoane străine. Acestea ar fi deschis dulapurile care conţin automatele de dirijare dintr-o intersecţie, cu cheie specială, şi au introdus alte diagrame decât cele autorizate.Ele stabilesc timpii pentru culorile roşu şi verde ale semafoarelor şi trecerilor de pietoni. În felul acesta, semaforul de la Policlinica Titan arăta verde şi la şoferi, şi la pietoni.
Compania Municipală Management Trafic Bucureşti a făcut plângere penală, iar procurorii DIICOT au ridicat de aici mai multe laptopuri.Surse din cadrul anchetei au declarat pentru Agerpres că iau în calcul că ar putea fi vorba despre o defecţiune tehnică şi nu de o intervenţie nelegală asupra echipamentelor.