Sinucidere costel comana
Milionarul braşovean Costel Comana (53 de ani), coproprietar al companiei feroviare Regiotrans, s-a sinucis, miercuri, în toaleta aeronavei cu care zbura dinspre Columbia spre Costa Rica. Să-l fi dărâmat psihic problemele de sănătate ale fiicei sale sau faptul că era urmărit penal? Partenerul său de afaceri fusese arestat săptămâna trecută!
Costel Comana părăsise România în favoarea Braziliei, în urmă cu aproximativ un an şi, potrivit apropiaţilor, se retrăsese din managementul Regiotrans. Era divorţat şi avea o fiică de 25 de ani, care, din spusele vecinilor, ar suferi de leucemie. Deşi plecase din ţară, relaţia lui cu familia era una foarte bună. Venea periodic la Braşov pentru a-şi vizita fiica. “Era un om bun. Pe toată lumea ajuta. De el nu ştiu să fi fost bolnav, dar fiica lui avea leucemie. Îi schimbă mereu sângele în Austria”, ne-a declarat o vecină din Braşov. O altă femeie care îl cunoştea a povestit că afaceristul nu mai stătea în vila familiei de doi ani. Toată lumea a fost şocată de sinuciderea lui Costel Comana.
„Aici, locuiesc soţia şi fiica. Dar l-am văzut pe aici acum câteva luni. Se înţelegeau bine, nu aveau probleme“, ne-a mărturist femeia. Săptămâna trecută, în 20 februarie, pe numele lui Costel Comana şi pe cel al partenerului său de afaceri, Iogu Ganea, s-a început urmărirea penală, într-un dosar în care oficiali din Ministerul Transporturilor şi din CFR sunt suspectaţi de luare de mită pentru favorizarea unor firme la licitaţii. Mai mult, Ganea a fost arestat pentru 30 de zile. O veste care, se pare, l-a zdruncinat puternic pe Comana. Miercuri dimineaţă, românul se afla în capitala Columbiei, Bogota, unde ajunsese din Brazilia şi de unde dorea să ajungă în Costa Rica.
Împreună cu o femeie de 35 de ani, tot româncă, s-a îmbarcat la bordul zborului LR 697 al companiei Avianica, iar la ora locală 8.01 (16.31 ora României) au decolat spre capitala Costa Ricăi, San Jose. În timpul zborului, Comana a fost foarte agitat şi s-a dus la toaletă de mai multe ori, povestesc ceilalţi pasageri ai cursei. La un moment dat, femeia care îl însoţea pe bărbat a adormit, iar când s-a trezit a observat că acesta nu e lângă ea. Ea a povestit că s-a dus la toaletă să-l caute, însă, uşa era blocată, motiv pentru care a cerut ajutorul unei însoţitoare de zbor. Când au reuşit să deschidă uşa, au dat cu ochii de o imagine înfiorătoare. Comana era mort. Se spânzurase cu şireturile de la pantofi.
Un alt aspect straniu în toată această poveste de groază este şi faptul că autorităţile au găsit asupra femeii care îl însoţea pe Comana 11.000 de euro, sumă pe care au confiscat-o, deoarece depăşea plafonul legal.
Costel Comana se ducea, se pare, în Costa Rica pentru a se întâlni cu milionarul român, stabilit acolo, Cornel Tăbăcaru. Cei doi ar fi vrut să pornească o afacere cu trenuri în America Latină.
De la şef de gară a ajuns la o avere de peste 8 milioane de euro
Costel Comana a fost angajat al CFR până în anul 2000, când a decis să-şi deschidă propria afacere, potrivit unui interviu publicat în „Ziarul Fianciar”, în 2008. Pe vremea când era şeful staţiei CFR Braşov Triaj, lui Costel Comana îi plăceau cel mai mult zilele când se înzăpezea gara şi se blocau pe linii zeci de vagoane şi locomotive, pe care trebuia să le „descurce” pentru a pleca în ordine din gară. Costel Comana a fost, ulterior, avansat şeful gării Braşov-Călători şi apoi director de divizie CFR. „Să fiu şef de gară a fost cea mai bună şcoală de management pentru mine, iar promovarea m-a făcut să mă gândesc la propria mea afacere”, povestea, în 2008, Comana. El a renunţat, în anul 2000, la funcţia din CFR pentru a încerca o afacere pe cont propriu, în acelaşi domeniu. Când s-a apucat de afaceri, Comana l-a ales partener pe Iorgu Ganea, care avea un spaţiu închiriat pentru jocuri electronice în incinta gării Braşov. Pentru început, Costel Comana a decis să cumpere trei automotoare franţuzeşti cu bani împrumutaţi de la bancă. A început să pună trenuri pe ruta Braşov-Zărneşti, mai mult de probă şi fără a avea susţinere legală. Apoi, braşoveanul a ajuns milionar în euro. Potrivit Top 500 Miliardari Forbes, ediţia 2014, Comana avea o avere de 8 milioane de euro, fiind coproprietar la companiile Regiotrans şi RC-CF Trans, care activează pe piaţa transportului feroviar.
Alţi milionari sinucigaşi
Mihail Erbaşu s-a aruncat în piscina goală. Cunoscutul om de afaceri Mihail Erbaşu (47 de ani), patron al grupului de firme cu acelaşi nume, care activa în domeniul construcţiilor, s-a sinucis în vila sa de la Snagov, în iunie 2004. Potrivit procurorilor, acesta ar fi încercat mai întâi să se taie cu un cuţit, după care ar fi vrut să se spânzure, numai că laţul ar fi cedat.
Erbaşu şi-a găsit sfârşitul aruncându-se peste balustrada balconului în piscina goală. Înainte de a se sinucide, Erbaşu a scris două scrisori familiei, în care şi-a motivat gestul. Potrivit anchetatorilor, motivul sinuciderii ar fi fost povara unor datorii enorme către tot soiul de creditori: bănci, instituţii de stat şi chiar cămătari. Erbaşu avea o avere de 100 de milioane de dolari.
Florian Anghelescu s-a spânzurat în vila din Băneasa. Afaceristul Florian Anghelescu, proprietar al fabricii de ţigări cu acelaşi nume, a fost găsit spânzurat în locuinţa sa din cartierul bucureştean Băneasa, în martie 2006.
El nu a lăsat nici un bilet de adio, însă apropiaţii au spus că Anghelescu a recurs la un astfel de gest din cauza problemelor pe care le avea cu legea. Soţia afaceristului, Stana Anghelescu, fost consilier al preşedintelui Traian Băsescu, le-a spus, la vremea respectivă, politiştilor că soţul său era cam abătut. Acelaşi lucru l-au declarat mai mulţi cunoscuţi ai familiei. Omul de afaceri era urmărit penal pentru evaziune fiscală şi spălare de bani, fiind pus sub învinuire de procurori, în decembrie 2005. Procurorii au luat în cazul lui măsura interdicţiei de a părăsi ţara.
Ilie Vonica şi-a luat viaţa după ce soţia sa a fost arestată. Omul de afaceri Ilie Vonica (59 de ani), proprietarul Grupului Polisano, implicat în dosarul reţetelor false, s-a sinucis, în iunie 2014. El s-a aruncat de terasa casei sale din Sibiu. Vonica şi-a explicat gestul într-o scrisoare de cinci pagini. El spunea că arestarea soţiei şi problemele firmelor sale l-au determinat să îşi ia viaţa, el cerându-i, totodată, iertare soţiei şi să aibă grijă de fiica lor.
Vonica i-a adresat scrisoarea soţiei, căreia i-a spus că nu poate trăi „singur”, ştiind că ea este „acolo”, adică în arest. Soţia sa fusese arestată în dosarul reţetelor false, pentru evaziune fiscală, spălare de bani, înşelăciune, fals intelectual şi uz de fals, infracţiuni prin care s-a creat bugetului de stat un prejudiciu de aproximativ 1,7 milioane de lei.