Sistemul sanitar, în colaps. Medicii sunt în grevă

31 octombrie 2016 9:05   Național
Ultima actualizare:

Peste 82.000 de medici și asistente din toată țara au lăsat baltă lucrul și pacienții pentru a protesta față de salariile mici pe care le câștigă. Spitalele din întreaga țară își întorc pacienții din drum, iar personalul medical intervine doar în cazurile de urgență.

Unul dintre cele mai mari spitale din România, Floreasca, e casă bântuită. Holurile sunt goale, iar pacienții care vin la unitatea medicală sunt trimiși acasă dacă nu e vorba de urgențe. La Floreasca nu se fac intervenții chirurgicale și nu se eliberează bilete de trimitere. Medicii spun că situația va continua până când vor obține drepturile salariale solicitate.

„Nici o operaţie care nu este urgenţă medicală nu va fi realizată. Intervenţiile programate vor fi amânate, atât timp cât sunt pentru suferinţe cronice”, a declarat Marius Sepi, prim-vicepreședintele Federației Sanitas, citat de news.ro.

Sindicaliștii spun că în continuare există diferențe mari de salarii între angajați din sistemul sanitar care au aceeași vechime și aceași specializare. Ei solicită reducerea diferenţelor salariale între asistenţii medicali cu studii post-liceale şi cei cu studii superioare, care acum sunt şi de 800 de lei; eliminarea discrepanţelor salariale între spitalele clinice și cele neclinice. Aici există diferenţe de până la 1.200 de lei.

Mai mult, sindicaliștii din sănătate cer aplicarea sporurilor la salariul actual, nu la cel din 2009, dar şi includerea personalului tehnico-administrativ şi cel din DSP-uri în ordonanţa 20/2016 privind salarizarea bugetarilor.

Astăzi, la ora 16:00, parlamentarii din comisiile de muncă și buget-finanțe se întâlnesc pentru a discuta revendicările medicilor. Conform sindicaliștilor, parlamentarii au toate motivele să aprobe revendicările lor. În caz contrar, aceștia amenință cu boicotarea forului legislativ.

Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) s-a declarat solidară cu greva generală declanșată de Federaţia Sanitas.

„COPAC susţine demersul Federaţiei Sanitas privind salariile personalului medical din spitale, ale personalului administrativ, dar şi ale celor din asistenţa socială, unităţi medico-sociale, din creşe şi medicina şcolară”, declară reprezentanții pacienţilor cu afecţiuni cronice.

Protestele Federaţiei Sanitas au început la finalul lunii septembrie, când sindicaliştii au pichetat Ministerele Muncii, Finanţelor şi Sănătăţii. În 12 octombrie, membrii Federaţiei Sanitas au fost în grevă japoneză, iar în 19 octombrie, în grevă de avertisment.

Mai multe