Situație gravă în sănătate după închiderea secției ATI de la Spitalul de Arși din Capitală

24 august 2016 12:18   Național
Ultima actualizare:

Un nou scandal vine să readucă în atenție situația gravă a tratării pacienților cu arsuri grave în România. Potrivit digi24.ro, un bărbat din Olt a fost plimbat printre spitale şi a murit într-o unitate medicală care nu avea secţie de arşi, în timp ce Secția ATI de la singurul spital specializat din România, a fost închisă de autorități.

Conducerea spitalului din Slatina susţine că nu a găsit nicio unitate în Capitală care să-l preia. Mai-marii din minister recunosc că pacienţii sunt aduşi la Bucureşti în limita locurilor disponibile.

Un bărbat de 73 de ani din Olt a ajuns în urmă cu câteva zile la spitalul din Slatina cu arsuri pe 80 la sută din suprafaţa corpului. Trebuia trimis de urgenţă într-un spital mai mare, care se ocupă de pacienţii cu arsuri grave. Numai că medicii nu au găsit nicio unitate medicală specializată, care să-l primească.

„Spitalul de urgenţă pentru Arsuri București a intrat în reabilitare, la Terapie Intensivă, şi nu s-a mai putut pune în aplicare protocolul conform căruia pacienţii cu arsuri profunde sunt transferaţi automat. Sunt unele probleme până obţinem transferul către o instituţie care poate să preia această categorie de pacienţi”, spune Cătălin Pătru- director medical al Spitalului Slatina.

„A fost ţinut foarte mult timp la Slatina. Mi se pare foarte mult, cinci ore să-l ţii...”, spune Laurenţiu Mihai, fiul bărbatului decedat.

În cele din urmă bărbatul a fost trimis la spitalul din Craiova, unitate medicală cu dotări superioare celei de la Slatina, dar tot fără secţie de mari arşi.

Bătrânul a murit la scurt timp după transfer. Potrivit medicilor, nu sunt speranțe că situația va fi rezolvată prea curând.

„ Protocolul specifică transferul la București în limita locurilor disponibile. Când Spitalul de Arși a avut probleme, protocolul a fost adaptat, rămâne principiul de transfer în limita locurilor disponibile”, a declarat pentru digi24.ro, Laurențiu Colintineanu, purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății.

Conducerea ministerului a anunțat că pacienţii cu arsuri ar putea fi trataţi, dacă e nevoie, şi la Spitalul Militar din Bucureşti.V

Mai multe