Situație incredibilă la Iași. Un bărbat declarat mort trăiește, dar nu are cum să dovedească

18 februarie 2020 13:40   Național
Ultima actualizare:

Surpriză de proporții pentru un bărbat din Iași care a vrut să-și înnoiască pașaportul! A constatat cu stupoare că este declarat mort încă de acum 5 ani, deși este în viață. Acum, singurul lui act valabil e certificatul de deces și se luptă să-și rezolve situația.

Dan Petrariu (63 de ani) a plecat din România în urmă cu aproximativ 20 de ani, în fostul spațiu iugoslav. Însă, pentru că nu a dat nici un semn de viață rudelor ani la rând, acestea au presupus că bărbatul a decedat. Astfel, fiul său le-a cerut judecătorilor să îl declare mort. Pe data de 7 mai 2013, Judecătoria Iași a admis cererea formulată de reclamant și a declarat moartea bărbatului. Pe baza acestei sentințe, a fost emis certificatul de deces de pe 8 ianuarie 2015.

Asta până în decembrie anul trecut, când Dan Petrariu s-a prezentat la Ambasada României din Podgorița, Muntenegru și a solicitat eliberarea unui nou document de călătorie în locul celui expirat. A rămas șocat când a văzut că figurează în sistemul de pașapoarte E-Pass și în Registrul Național de Evidența Persoanelor cu mențiunea „decedat”. Astfel, în urma verificărilor în registrele de stare civilă, a fost identificat actul de deces emis în 2015, în care scrie că ar fi decedat pe data de 31 decembrie 1999 în Iugoslavia.

Direcţia Locală de Evidenţă a Persoanelor Iași a solicitat instanței anularea actului de deces, dar magistrații au respins acțiunea. ”Acțiunea noastră a fost respinsă pe motiv că persoana trebuia să ceară personal anularea actului de deces”, a declarat Marius Constantin Bodoga, șeful DLEP Iași, citat de bzi.ro.

Magistrații: Bărbatul trebuie să depună cererea

Judecătorii ieșeni au precizat că, din prevederile legale, rezultă că, atunci când cel declarat mort printr-o sentință este în viață, e necesară formularea unei cereri de anulare a deciziei declarative de moarte.

”Cererea de anulare se introduce de cel declarat mort, la instanța care a pronunțat hotărârea declarativă de moarte, iar judecata se face cu citarea părților din procedura declarativă de moarte și cu participarea procurorului. Dreptul la acțiune în anulare este imprescriptibil. Prin urmare, pentru a se dispune anularea unui act de deces al unei persoane în viață și care a fost emis pe baza unei sentințe de declarare a morții a persoanei respective este necesar ca, mai întâi, să se solicite și să se obțină anularea hotărârii judecătorești de declarare a morții, urmând ca, în temeiul acestei hotărâri, Serviciul de Stare Civilă să procedeze la anularea înregistrării decesului”, au subliniat magistrații ieșeni.

Numai că, având doar certificatul de deces act valabil legal, bărbatul nu poate cere el însuşi în instanţă anularea acestuia.

Citește și:

«Mortul viu» îi cere daune morale soţiei

Copilul declarat mort la naştere învaţă să meargă

Mai multe