Şoc! Căldura: +37%. Plătim tot anul!
Decizia consilierilor municipali a prins-o, ieri, pe medicul rezident Ioana Militaru drămuindu-şi banii de căldură.
În apartamentul său cu două camere, femeia număra ce sume va pune deoparte în lunile de vară, pentru ca factura din iarnă să nu mai fie atât de mare.
„E jale, iar ne-au scumpit căldura! Anul trecut, în decembrie, am avut de plată la întreţinere aproape 300 de lei. Încep să pun deoparte pentru că vreau să plătesc egal tot anul, numai aşa pot scăpa fără datorii în iarnă", ne-a explicat tânăra.
Bucureştenii vor plăti 169,8 lei, în loc de 124 de lei, pe gigacalorie, începând cu prima zi a lunii august. Potrivit hotărârii de consiliu, asociaţiile de proprietari pot decide să plătească aceeaşi sumă, atât în lunile de vară, cât şi în cele de iarnă.
Asta înseamnă că factura aferentă consumului din luna august va fi egală cu cea aferentă consumului din luna decembrie.
„Acest sistem nu face altceva decât să te sărăcească liniar. Va fi haos total în cadrul asociaţiilor pentru că ţi se va factura ceva şi vei plăti altceva", ne-a spus Mihai Mereuţă, preşedintele Ligii Asociaţiilor de Proprietari „Habitat".
Potrivit acestuia, facturile la energia termică ar creşte, în medie, cu 60 de lei. Conform viceprimarului Mircea Raicu, plata întreţinerii pe luna august se va calcula în funcţie de consumul din iarna trecută.
"La sfârşitul acestui an se va face o regularizare, cel care consumă mai mult va plăti mai mult şi invers", a explicat Raicu, estimând că, pentru un apartament cu două camere, o familie cu trei persoane va plăti lunar 110 lei.
Cei cu venituri mici scapă de majorare?
Bucureştenii cu salarii sub 1.000 de lei pe membru de familie ar putea scăpa de această majorare.
Ei ar putea plăti căldura la preţul actual, a anunţat primarul Sorin Oprescu. Potrivit acestuia, circa 450.000 de bucureşteni ar putea beneficia de această măsură, însă nu se ştie când va fi pusă în aplicare.
Iată ce au mai aprobat ieri consilierii
Două parcaje subterane, la Piaţa W. Mărăcineanu şi la Piaţa Dorobanţilor
Împuternicirea primarului general (foto) să obţină bani nerambursabili pentru amplasarea de gazon pe 12 cămine studenţeşti din complexul Regie
Reducerea poluării aerului prin încurajarea transportului ecologic
Instituirea unor taxe de acces în zona centrală a oraşului pentru vehiculele grele
Alocarea a 300.000 de lei pentru realizarea unei statui în cinstea prinţului Rainier al III-lea de Monaco.
Daniela Stuparu, 27 de ani:„Urăsc scumpirile, dar vreau să plătesc egal tot anul".
Vasile Cucu, 55 de ani:„Cea mai mare prostie să bagi mâna în buzunarul cetăţeanului".
Alina Stanciu Ruşanu, 27 de ani:„Nu mi se pare corect să plătim mai mult. De unde să iau atâţia bani?"