Societatea civilă cere unui magazin să nu mai cumpere lemn de la Schweighofer

17 octombrie 2016 13:13   Național
Ultima actualizare:

Membrii unei platforme civice au transmis managerilor unui magazin de bricolaj din România să retragă de la raft și să renunțe la achiziționarea de produse din lemn provenite de la compania austriacă Holtzindustrie Schweighofer. Aflați mai jos de ce.

UPDATE: Reacția Holzindustrie Schweighofer

„Holzindustrie Schweighofer consideră campania de boicotare a produselor sale, lansată recent pe o platformă online, drept o acțiune nefondată, de manipulare a opiniei publice și a clienților magazinelor menționate în campanie, defăimătoare și neconformă cu adevărul.

Societatea Holzindustrie Schweighofer este certificată PEFC și respectă toate normele europene privind exploatarea masei lemnoase. În preocuparea sa permanentă de a garanta proveniența legală și sustenabilă a lemnului pe care-l folosește ca materie primă, compania a obținut în mod voluntar certificatul FSC. Acesta nu este impus de nicio prevedere legală.

Suspendarea certificatului FSC a fost determinată de necesitatea unor îmbunătăţiri la nivelul procedurilor de audit ale Quality Austria, care este un organism independent de certificare.

Holzindustrie Schweighofer achiziționează întotdeauna doar lemn tăiat legal și doar cu informații de proveniență, respectând toate standardele internaționale de sustenabilitate. Întreaga masă lemnoasă pe care Holzindustrie Schweighofer  o achiziționează  provine de la furnizori autorizați, selecționați după criterii extrem de riguroase. Firmele care nu respectă cadrul legal de exploatare a masei lemnoase sunt eliminate din sistemul de aprovizionare al companiei”, spun reprezentanții companiei.

Încă din iunie 2016, membrii comunității de-clic.ro au inițiat o petiție prin care solicitau principalelor magazine de bricolaj care activează în România să renunțe la cumpărarea de produse din lemn provenite de la compania austriacă Holtzindustrie Schweighofer. Reprezentanții platformei online au realizat un sondaj de opinie în rândul semnatarilor acestei petiții pentru a afla care dintre magazinele de acest gen din țară ar răspunde cel mai repede unei astfel de cereri. Cei mai mulți dintre ei au răspuns „Dedeman”, pe care îl consideră cel mai ancorat în realitățile românești, datorită acționariatului 100% autohton.

Solicitarea acestora vine ca urmare a suspendării certificatului FSC-CoC, astfel încât compania austriacă Schweighofer nu mai putea demonstra că lemnul pe care îl comercializează provine din surse legale și sustenabile. „Acest lemn tăiat ilegal din pădurile României ajunge, după procesarea în fabricile Schweighofer, pe rafturile magazinelor de bricolaj din România și, mai apoi, în casele românilor, fără ca aceștia să-i bănuiască proveniența”, spun membrii comunității de-clic.ro.

Iată ce argumente au prezentat aceștia magazinelor de bricolaj:

Compania Holtzindustrie Schweighofer este investigată pentru fraudă. Ca urmare a unei investigații conduse de Environmental Investigation Agency (EIA) timp de peste doi ani, s-a descoperit că firma Holtzindustrie Schweighofer și-a creat un întreg imperiu al tăierilor ilegale prin fraudă, minciuni și presiune. Peste 50% din tot lemnul de esență moale care ajunge la ei pentru procesare provine din tăieri ilegale. Compania Schweighofer a fost dată în judecată de WWF Germania pentru tăieri ilegale, comerț cu lemn tăiat ilegal și distrugerea unor zone protejate. Prima înfățisare a acestui caz a avut loc în 20 aprilie 2016.

Companiei Holtzindustrie Schweighofer i-a fost suspendat certificatul FSC-CoC. Forest Stewardship Council este o organizație care promovează gestionarea responsabilă a pădurilor din toată lumea. FSC stabilește standarde privind produsele forestiere și eliberează certificate către companiile care respecte aceste reglementări și sunt responsabile cu mediul înconjurător. După aparația în presă a tuturor dovezilor care incriminează Schweighofer, FSC le-a retras certificarea.

Independent de procesul dintre WWF Germania și Schweighofer, FSC a pornit, în martie 2016, o investigație care să evalueze toate plângerile împotriva companiei Schweighofer.

Există o legislație europeană care reglementează tăierile ilegale. Regulamentul UE (EUTR - Timber Regulation) privind exploatarea lemnului prevede că toată producția de lemn de pe piața europeană trebuie să aibă proveniență legală și să fie comercializată legal, în conformitate cu toate legile și reglementările relevante de-a lungul lanțului de aprovizionare. Guvernul României are autoritatea, dată de EUTR și de legislația națională, de a confisca atât materialul lemnos de proveniență ilegală cât și orice produse fabricate din acesta. Potrivit EUTR, anumite state membre, în conformitate cu legislația implementată, au dreptul de a confisca orice produs Schweighofer care conține lemn de proveniență ilegală, pentru a se asigura că aceste produse sunt eliminate de pe piață.

Orice asociere cu Holtzindustrie Schweighofer afectează imaginea publică a companiei Dedeman. În urma sondajului realizat cu membrii de-clic prin care i-am întrebat care magazin de bricolaj de pe piața românească ar renunța cel mai ușor la produsele Schweighofer aproape 50% dintre respondenți au ales Dedeman. La întrebarea: De ce crezi că Dedeman ar renunța cel mai ușor la produsele Schweighofer? oamenii au răspuns că este o companie românească. Dedeman este foarte bine văzut pe piața românească. Membri de-clic s-au referit la Dedeman ca fiind o companie prietenoasă, onestă, cu rădăcini sănătoase, responsabilă.

Cei care dețin firma Dedeman sunt români  și sper să conștientizeze că aceste tăieri în masă o să îi afecteze și pe ei, nu numai pe noi. Cumpărând în continuare de la firma Schweighofer sunt și ei participanți la aceste tăieri ilegale.

Există deja un precedent: Magazinul SPAR din Austria a renunțat la colaborarea cu Holtzindustrie Schweighofer. Lanțul de magazine SPAR Austria, unul dintre cei mai cunoscuți clienți ai Schweighofer în Austria au anunțat în repetate rânduri, pe pagina oficială de Facebook că nu mai lucrează cu Schewighofer ca și furnizor și că lucrează doar cu furnizori care au certificat de sustenabilitate FSC. Această decizie a venit după ce s-a descoperit că în anul 2015 SPAR încercase să ascundă proveniența peleților de la Schweighofer prin modificarea etichetelor.

Peste 10.000 de cetățeni și clienți Dedeman vă solicită să renunțați la produsele de la Holtzindustrie Schweighofer.Ținând cont de toate argumentele de mai sus, Hans Hedrich, membru de-clic, a pornit în iunie 2016 o petiție prin care solicită magazinelor de bricolaj din România să renunțe la comercializarea produselor din lemn de la Schweighofer. De atunci, peste 10.000 de cetățeni s-au alăturat apelului său.

Platforma civică de-clic.ro a fost creată pentru informarea publicului, pentru creșterea implicării cetățenilor în activismul online și în sistemul decizional și pentru înlesnirea contactului dintre cetățeni și autorități.

Mai multe