Şoferii, puşi să plătească pentru muzica pe care o ascultă în maşini
Transportatorii rutieri de persoane protestează joi, la Guvern, din cauza scumpirii explozive a RCA, dar şi pentru că li se cere plata retroactivă a drepturilor de autor aferente difuzării de muzică ambientală în maşini.
Taxa pe muzica din autocare şi scumpirea RCA au adus şoferii în stradă. Transportatorii cer Guvernului să intervină pentru a opri escaladarea taxelor care-i împovărează inutil.
UPDATE 09.00 Peste 600 de reprezentanţi ai transportatorilor (şoferi de taxiuri, autocare, microbuze şi autobuze) s-au adunat în Piaţa Victoriei, la un protest la care sunt aşteptaţi 7.000 de manifestanţi.
Protestul transportatorilor va bloca circulaţia în nordul şi centrul Capitalei o mare parte din zi. Sunt impuse restricţii de circulaţie până la ora 17.00 pe Şoseaua Kiseleff, între Casa Presei şi Piaţa Victoriei. Există şi două rute alternative de care şoferii trebuie să ţină cont pentru a evita aceste zone: Bulevardul Aviatorilor - Bulevardul Beijing - Strada Nicolae Caramfil - Bulevardul Aerogării - DN1 şi Bulevardul Ion Mihalache - Bulebardul Mareşal Averescu - Bulevardul Mărăşti - Piaţa Montreal - DN1.
Câteva mii de transportatori veniţi din toată ţara, majoritatea cu autocare, microbuze şi autobuze, sunt comasaţi în zona centrală a Capitalei încă de la primele ore ale dimineţii pentru a participa la un megaprotest în faţa Palatului Victoria, scrie adevarul.ro.
Printre revendicările lor se numără limitarea scumpirii RCA, eliminarea de la 1 ianuarie 2016 a supraaccizei la carburanţi, dar şi renegocierea unei surprinzătoare taxe pe muzica difuzată în maşini.
Protestul organizat de Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), împreună cu cinci federaţii şi asociaţii patronale din domeniul transporturilor, se desfăşoară în faţa Guvernului până la ora 15.00.
Autorităţile de la Bucureşti au instituit deja unele restricţii de circulaţie pe perioada desfăşurării mitingului.
Cât plătesc şoferii pentru artişti
Organizaţiile specializate în protejarea drepturilor de autor au elaborat o grilă tarifară cu remuneraţiile pe care trebuie să le plătească difuzorii de muzică ambientală.
Printre aceşti difuzori se numără organizatorii de târguri şi expoziţii, proprietarii de hoteluri, restaurante, piscine şi ştranduri, dar şi toate categoriile de transportatori de persoane (rutieri, feroviari, navali şi aerieni).
Potrivit grilei de tarifare, transportatorilor rutieri de persoane li se cere să plătească între 10 şi 80 de lei pe lună per mijloc de transport (autobuz, troleibuz, tramvai, microbuz sau autocar); transportatorilor feroviari li se cer între 25 şi 70 de lei pe lună per tren; transportatorilor aerieni li se cer între 50 şi 200 de lei pe lună per avion, iar celor navali - între 50 şi 130 de lei pe lună per ambarcaţiune.
În fine, chiar şi proprietarilor de mijloace de transport pe cablu li se cere 15 lei pe lună per telegondolă (respectiv telecabină sau teleferic), iar proprietarilor de săli de aşteptare - gări, autogări, aeroporturi, parcări - li se cer între 25 şi 80 de lei pe lună per unitate.
Ei bine, „şoferilor li se cere nu doar plata acestor sume, ci şi plata lor retroactiv, pe trei ani, sumele în litigiu fiind de aproximativ 1,7 milioane de lei (17 miliarde de lei vechi“, a declarat pentru „Adevărul“ preşedintele COTAR, Vasile Ştefănescu.