Soldații români se mută din Afganistan în Africa. Câte trupe vom trimite și unde

21 septembrie 2021 20:47   Național
Ultima actualizare:

După ce au plecat din Afganistan unde au stat 20 de ani, românii vor participa din octombrie cu trupe în altă zonă de conflict, într-o țară africană, în Mali. Şeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu, a stabilit zilele trecute amănuntele în cadrul unei întâlniri cu omologul francez, generalul Thierry Burkhard.

Discuțiile au avut loc în marja reuniunii Comitetului Militar al NATO desfășurată între 17 și 19 septembrie la Atena. Acolo s-a stabilit ca România să disloce în această toamnă un detaşament de 50 de militari din forţele pentru operaţii speciale în Mali, sub comandă franceză, pentru lupta împotriva islamiștilor din Sahel, cum este cunoscută zona din centrul și nord-vestul Africii. Sahel este o zonă de 3,053,200 km², având o lungime de 3900 km, de la țărmul Oceanului Atlantic și până la Marea Roșie, cu o lățime ce variază între 300 și 500 km la Sud de Sahara. Sahel reunește zone din Senegal, Mauritania, Mali, Burkina- Faso, Niger, Ciad, Etiopia și Sudan.

Românii vor lupta sub comandă franceză alături de soldați din 13 țări   

Franţa a lansat operaţiunea de securitate din Sahel, denumită ”Barkhane”, în 2014 pentru a lupta împotriva grupurilor islamiste. Acestea sunt prezente în ţările din Sahel, mai ales în Mali, Mauritania, Burkina Faso, Niger şi Ciad. În luna martie a acestui an, Franţa şi alte 12 ţări au creat Gruparea de Forţe Takuba, care asigură asistenţă forţelor armate maliene. La operaţiile în zonă participă în prezent trupe de comando sau unități de elită din: Franţa, Italia, Belgia, Cehia, Danemarca, Estonia, Germania, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Regatul Unit şi Grecia, iar din octombrie lor li se vor alătura şi militari români.

Ce vor face militarii români în Mali

Conform unor surse militare, citate de adevarul.ro, trupele de comando din România vor face parte din forţa de răspuns rapid care va fi pregătită să intervină şi se vor deplasa la intervenţii cu ajutorul unor elicoptere Sikorsky UH-60 Black Hawk, aduse în zonă de ţările partenere. Numărul de militari de elită din unitatea multinaţională nu este stabilit încă, dar se estimează că ar fi în jur de 500 de soldați, la care se adaugă echipajele de zbor şi personal auxiliar. Zona în care vor acţiona şi militarii de elită români este considerată foarte periculoasă pentru că este scena pe care se desfăşoară mai multe grupări teroriste feroce. Este vorba de aripa din Sahara a ISIS (ISIS-GS) şi filiala sahariană a Al-Qaida (JNIM), care deşi nu au doctrine identice colaborează destul de des la nivel tactic. În zonă mai activează şi alte grupări islamiste de o mai mică anvergură, precum al-Murabitoun, Ansar al-Dine, Boko Haram sau Frontul Eliberării Macinei. Conform experţilor americani şi britanici în antiterorism, grupările islamice sunt capabile să efectueze atacuri la distanţe mari de locul în care îşi au baza, iar răpirea pentru răscumpărare este principala lor sursă de finanţare

Citiți și

70 de militari români din Afganistan, Irak şi Republica Centrafricană, repatriaţi din cauza COVID-19

România trimite 200 de soldați în Qatar și Kuwait pentru a supraveghea mutarea afganilor

Mai multe