Solstițiul de iarnă 2018. Cea mai scurtă zi din an

20 decembrie 2018 16:17   Național
Ultima actualizare:

Sâmbătă noapte (22 decembrie), la ora 0.23, este Solstițiul de iarnă, cea mai scurtă zi din an. În unele sate din România, oamenii cred că în această noapte se deschid cerurile, iar binele se bate cu răul.

Momentul Solstițiului de iarnă, respectiv al începutului iernii astronomice, are loc în noaptea de 22 decembrie, la ora 0.23. Începând de la această dată, până la 21 iunie, durata zilelor va crește continuu, iar cea a nopților va scădea în mod corespunzător.

În noaptea de 22 decembrie, emisfera nordică a planetei este în punctul cel mai îndepărtat faţă de soare. Acest eveniment astronomic este legat de mişcarea anuală aparentă a Soarelui, ce reprezintă consecinţa mişcării reale a Pământului în jurul Soarelui. În emisfera sudică a Pământului, fenomenul are loc invers, momentul respectiv marcând începutul verii astronomice.

La Solstițiul de iarnă, răul și binele se bat

În vechime, în noaptea de 21 decembrie, oamenii urcau pe munte cu torțele aprinse pentru a întâmpina răsăritului soarelui, apoi se rugau și făceau petreceri în jurul focului, lucru care se mai face și astăzi în unele sate din România. Și asta pentru că la Solstițiul de iarnă se deschid cerurile, iar binele se bate cu răul.

Solstițiul de iarnă, obiceiuri și tradiții

În trecut, de Solstițiul de iarnă oamenii sacrificau animale, obicei înlocuit cu sacrificarea simbolică a unui stejar sau brad, care era tăiat, apoi ars. La noi, în noaptea de Crăciun se sacrifică simbolic un taur sau o capră, reprezentat de o mască ce însoţește cetele de colindători. Și porcul este o jertfă de Solstițiul de iarnă, sacrificat ritual la 20 decembrie (la Ignatul Porcilor ).

Mulți oamenii cred că Solstițiul de iarnă are influențe majore asupra oamenilor, datorită energiei pe care o aduce, aducând un nou început pentru fiecare, momentul când se privește spre viitor.

astro-urseanu.ro

Mai multe