Solstiţiul de iarnă va avea loc luni la prânz. Durata zilei va fi de 8 ore şi 50 de minute

20 decembrie 2020 17:32   Național
Ultima actualizare:

Solstiţiul de iarnă va avea loc anul acesta luni, la ora 12.02, durata zile fiind de 8 ore şi 50 minute, iar durata nopţii are valoarea maximă, de 15 ore şi 10 minute (pentru Bucureşti). În aceeaşi seară, planetele Jupiter şi Saturn se vor apropia şi vor putea fi văzute ca un astru dublu.

”Momentul Solstiţiului de iarnă, respectiv al începutului iernii astronomice, are loc în jurul datei de 21 decembrie. Începând de la această dată, până la 21 iunie, durata zilelor va creşte continuu, iar cea a nopţilor va scădea”, anunță Observatorul astronomic"Vasile Urseanu" din București, potrivit news.ro. În emisfera sudică a Pământului fenomenul are loc invers, momentul respectiv marcând începutul verii astronomice.

Cum se produce solstițiul de iarnă

Potrivit specialiștilor institutului, la data solstiţiului de iarnă, Soarele răsare cu 23° 27' la sud de punctul cardinal est şi apune tot cu acelaşi unghi spre sud faţă de punctul cardinal vest. La momentul amiezii el "urcă" - ţinând cont de latitudinea medie a tării noastre, de 45° - la numai 21° faţă de orizont. În consecinţă, la această dată, durata zilei are valoarea minimă din an, de 8 ore şi 50 minute, iar durata nopţii are valoarea maximă, de 15 ore şi 10 minute (pentru Bucureşti). Pe 21 decembrie, se produce un alt fenoment astronomic spectaculos: planetele Jupiter şi Saturn se vor apropia aparent una de alta seara, fiind vizibile ca un astru dublu. Fenomenul poate fi văzut cu ochiul liber, foarte aproape de orizontul de apus. Potrivit specialiştilor de la Observatorul Astronomic, la Bucureşti, Soarele va apune la ora 16.49, iar după ora 17.00 planetele se pot vedea cu ochiul liber. Se pot vedea până în ora 19.00, când apun.

Ce spun astronomii despre observarea echinocțiului

Experţii de la Observatorul astronomic”Vasile Urseanu”avertizează că pentru observarea fenomenului trebuie ca cerul să fie privit dintr-un loc de unde se poate vedea apusul Soarelui, pentru că orice clădire sau obstacol aflat înspre apus va ascunde planetele. Următoarea dată când planetele Jupiter și Saturn se vor afla atât de aproape una de alta va fi pe 15 martie 2080, când se vor vedea înainte de răsăritul Soarelui, în constelaţia Capricornus

Citiți și

Solstițiul de iarnă 2018. Cea mai scurtă zi din an

Solstițiul de vară din 21 iunie 2020 este strâns legat de sărbătoarea Sânzienelor

Mai multe