Soțul femeii căreia i s-a făcut o transfuzie de sânge greșită dă spitalul în judecată

1 august 2016 9:28   Național
Ultima actualizare:

Starea femeii căreia i s-a făcut o transfuzie de sânge greșită la Spitalul CF 2 este tot mai gravă. Ea se află în continuare în comă. În plus, medicii au trecut-o pe dializă. Elena Manea (39 de ani) are nevoie de sânge grupa 0 I pozitiv. Așa că oricine dorește să ajute poate dona sânge pentru ea. Între timp, soțul femeii a anunțat că va da spitalul în judecată.

Soțul pacientei a mai precizat că cea mai mare supărare a lui este că a fost mințit de cei care au comis eroarea și nu s-au luat măsuri mai din timp.

Soțul Elenei Manea, angajată a emisiunii „Digimatinal”, a declarat că va consulta un avocat pentru a decide pe cine va da în judecată, pe medicii care au comis eroarea sau spitalul.

„Ieri, când m-am reîntâlnit cu băiatul meu, pe care l-am adus înapoi de la munte, copilul a făcut o criză de plâns şi prin ce-am trecut aseară nu doresc nimănui să treacă. Pentru toate aceste chestii şi probabil altele, pe care o să le aflu în perioada următoare, cred că aceia care se fac vinovaţi de lucrurile astea vor trebui să plătească”, a declarat bărbatul pentru Digi24.

Pacienta se află încă în comă indusă, iar medicii au trecut-o și pe tratament cu dializă.

Femeia a primit o transfuzie greșită de sânge în urma unei operații la Spitalul CF2. 

Documentele puse la dispoziția inspectorilor sanitari din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) București atestă că proba de sânge pentru testul pretransfuzional a fost prelevată de o asistentă medicală de la o pacientă cu grupa AB4 pozitiv și etichetată cu numele pacientei de 39 de ani - transferată între timp la Spitalul Clinic Universitar de Urgență București - care are grupa de sânge O I pozitiv.

Astfel, pacientei i-a fost administrată o unitate de sânge (masă eritrocitară) AB4 pozitiv, deși grupa acesteia de sânge este O I pozitiv.

La aproximativ o oră și jumătate după intervenția chirurgicală s-au instalat primele semne de șoc hemoragic și hematurie. Pacienta a fost transportată la reanimare unde a primit tratament de echilibrare și a fost făcută recomandarea unei noi transfuzii, scrie digi24.ro.

Pacienta era conștientă la acel moment și a indicat ea însăși faptul că are grupa sanguină O I pozitiv. Atunci a fost realizată eroarea de la testul pretransfuzional, analiza repetată indicând ulterior grupa corectă.

Echipa de chirurgi și ginecologi a fost nevoită să intervină chirurgical din nou pentru a opri sângerările masive ale pacientei. De atunci, femeia se află în comă indusă. 

În cursul lunii iunie, o femeie a murit la Spitalul de Arşi, la o săptămână după ce i s-a făcut o transfuzie greşită.

Mai multe