Soţul Loredanei, audiat în dosarul evaziunii de la MediaPro

4 decembrie 2014 15:53   Național
Ultima actualizare:

Peste 30 de persoane sunt urmărite penal de procurorii Parchetului Capitalei pentru evaziune fiscală şi spălare de bani în dosarul evaziunii fiscale de la MediaPro. 27 de oameni martori şi suspecţi, printre care şi Andrei Boncea, sunt duşi la sediul Parchetului Capitalei pentru a fi audiaţi în acest caz.

Anchetatorii fac joi 41 de percheziţii în trei judeţe din ţară şi în Capitală. Printre cei săltaţi astăzi de anchetatori în dosarul „MediaPro” se numără şi Andrei Boncea, soţul Loredanei Groza. Acesta a fost dus la sediul Poliţiei Capitalei, unde se fac audierile, cu mandat de aducere, informează adevărul.ro.

Anchetatorii au început, în cursul lunii decembrie, urmărirea penală pe numele a 32 de persoane suspectate de evaziune fiscală şi spălare de bani, după ce s-ar fi folosit de documente false pentru a evita plata taxelor către stat.

Potrivit procurorilor, din probele adunate până la acest moment în acest caz a reieşit că suspecţii „au iniţiat, derulat şi participat la circuite evazioniste şi de spălare a banilor, prin intermediul cărora, folosindu-se de documente false şi înregistrări contabile fictive, s-au sustras de la plata obligaţiilor fiscale transferând sume importante în contul unor societăţi comerciale cu comportament de tip fantomă, de unde banii erau retraşi în totalitate în numerar”.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi poliţişti bucureşteni efectuează joi 41 de percheziţii în Bucureşti, judeţele Dâmboviţa, Ilfov, Argeş şi Brăila la domiciliile unor persoane fizice şi sediile unor persoane juridice. Prejudiciul adus statului se ridică la aproximativ 6 milioane de lei, reprezentând TVA şi impozit pe profit, iar suma totală spălată prin evaziune fiscală este de apoximativ 15 milioane de lei. De asemenea, în acest dosar anchetatorii au emis mandate de aducere pe numele a 27 de persoane.

11 persoane arestate în iulie

În acest dosar, pe 9 iulie au fost arestate unsprezece persoane. Asta după ce cu o zi înainte fuseseră reţinute în urma percheziţiilor care au avut loc la mai multe adrese din Bucureşti şi din Ilfov, inclusiv la studiourile MediaPro din Buftea.

Tudorel Bilciurescu, Valentin Şoachete, Silviu Ştefan Dorobanţu, Roxana Petchi, Ion Tudor, Mihai Vişinescu, Dan Cristian Răileanu, Răzvan Adrian Răduţiu, Vlad Ioan Panaitescu, Elena Calapereanu şi Puiu Prescure au primit atunci mandate de arestare pentru 30 de zile de la judecătorii Tribunalului Bucureşti.

Procurorii susţin că, în perioada 2009 — 2014, persoanele reţinute ar fi conceput şi implementat mai multe circuite financiare în scopul fraudării bugetului de stat, precum şi al spălării şi reciclării sumelor de bani provenind din săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală.   

Inculpaţii, în calitate de reprezentanţi ai unor societăţi comerciale ce aveau ca obiect de activitate prestarea unor servicii în domeniul producţiilor media şi de publicitate, ar fi înregistrat în evidenţele contabile ale societăţilor şi au declarat organelor fiscale facturi de achiziţii fictive, provenind de la 17 societăţi comerciale cu comportament de tip „fantomă”, ce figurau cu obiect de activitate similar.  

Ulterior, sumele reprezentând contravaloarea acestor achiziţii erau transferate în conturile bancare ale societăţilor „fantomă”, de unde erau retrase în numerar de reprezentanţii acestora, cu diferite justificări şi predate în numerar celor care dispuseseră transferul acestora.  

O altă modalitate de operare consta în faptul că suspecţii, în calitate de persoane fizice, ar fi prestat în favoarea altor societăţi comerciale din domeniul media mai multe servicii în domeniul producţiilor media şi de publicitate, pentru care au emis mai multe facturi de achiziţii fictive în numele mai multor societăţi comerciale „fantomă”, încasând ulterior prin conturile acestora din urmă sumele virate de beneficiarii serviciilor, acestea fiind retrase în numerar şi predate persoanelor fizice prestatoare, în fapt, ale serviciilor, realizându-se astfel „ascunderea” faţă de organele fiscale a veniturilor impozabile încasate.  

Mai multe