Spectacol pe cer şi pe apă. Ce puteţi vedea la AeroNautic Show din acest weekend
Lacul Morii, Bucureşti, este locul în care sâmbătă va avea loc cea de-a şaptea ediţie a AeroNautic Show, spectacol de acrobaţii aeriene şi pe apă organizat de Primăria Sectorului 6 şi Asociaţia Aeronautică Română. Cei mai pricepuţi piloţi şi navigatori îşi dau, din nou, întâlnire pe malurile unuia dintre cele mai mari lacuri din Capitală.
Spectacolul pe cer şi pe apă a devenit o tradiţie pe Lacul Morii. Începând cu ora 16.30, aici vor face demonstraţii aeronautice cei mai pricepuţi acrobaţi pe care îi are România. Spectatorii vor putea urmări zboruri de prezentare ale unor aeronave şi elicoptere care sunt scoase, cel mai adesea, la paradă, acrobaţii cu avioane ultrauşoare, zboruri în formaţie cu avioane şi simulări ale unor intervenţii militare aer-apă. Organizatorii au pregătit un show unic în care legătura între aer şi apă se va face printr-o suprapunere elegantă a evoluţiilor nautice şi aeriene.
Invitatul special al evenimentului este antrenorul lotului naţional de acrobaţie, cunoscutul pilot lituanian Jurgis Kairys, veteran al acrobaţiilor cu aparate de zbor ultrauşoare. Lituanianul a inventat mai multe manevre acrobatice, pe care azi puţini piloţi le copiază și a fost primul care a efectua cu succes „Cobra” (1992), într-un avion cu elice, la o expoziţie în oraşul britanic Farnborough. De regulă, această manevră e executată de piloţii de avione supersonice. De asemenea, el este primul pilot de acrobaţie care poate să planeze cu aeronava sa ca un elicopter.
Pionier în domeniul acrobaţiilor aerine, Kairys a fost primul pilot care a zburat, cu un avion de acrobaţie, pe sub pod. Se întâmpla în 1996, iar în 2000 a depăşit orice graniţă când a reuşit să zboare cu capul în jos pe sub un pod din Kaunas, Lituania. Sâmbătă, pe Lacul Morii, Kairys va salute publicul dintr-un elicopter Guibal Cabri G2.
Parcul Crângaşi, aflat în imediata apropiere a lacului, va fi gazda unei expoziţii de machete şi exponate ale Ministerului Transporturilor, Minsterului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne, Yacht clubului “Mircea” şi ale Clubului Aviatorilor.
Faţă de anii trecuţi, organizatorii au pregătit surprize privitorilor, printre care se numără jocuri marinăreşti, muzică de fanfară şi exerciţii de mânuire a armelor (silent drill). Acestea din urmă vor fi executate de militarii Regimentului 30 Gardă “Mihai Viteazu”.
Intrarea este liberă, iar programul complet al manifestării poate fi consultat aici. Vedeţi mai jos o hartă de acces la eveniment.