Speculă cu măști chirurgicale! Prețul lor s-a triplat în farmacii
Măștile chirurgicale au devenit o adevărată afacere pentru producători. De când a început isteria infecției cu Coronavirus, tot mai mulți oameni le folosesc ca să se protejeze atunci când ies din casă de strănutul celor din jur. Inclusiv în România se petrece acest fenomen, astfel că în farmacii prețul lor s-a triplat, iar pe site-uri sunt și mai scumpe.
Albe, simple, colorate sau cu floricele, măștile chirurgicale au devenit pentru mulți un accesoriu obligatoriu. Medicii spun că ne protejează de strănutul celor din jur, iar de când 1.369 de persoane au murit de temutul Coronavirus s-a creat o isterie a măștilor în lumea. Inclusiv în România, unde au murit de gripă sezonieră 31 de inși, dai cu tunul și nu le mai găsești.
Producătorii chinezi au scumpit măștile chirurgicale
”Am căutat în tot orașul, la toate farmaciile, posibile măști de protecție și nu am găsit absolut nici una. Am ajuns să comand online și, spre norocul meu, am găsit ultimele 50 de bucăți”, s-a plâns Marian.
Iar dacă apuci să le găsești în farmacii sunt deja mult mai scumpe față de acum două săptămâni, când nimeni nu se uita la ele.
”Până să se afle despre Coronavirus, o mască medicală era 50 de bani, acum costă 2 lei. Producătorii chinezi le-au scumpit”, ne-a explicat o farmacistă din București.
Pe eMag una se vinde cu 3,4 sau chiar cu 5 lei. Astfel că un set de 50 de măști se dă cu 150-300 de lei. Un set cu 20 de măști costă acum 99 de lei.
Cele premium de protecție împotriva virusilor cu supapă sunt și mai scumpe. Setul de zece bucăți le găsești la 499,90 lei, reduse de la 571,20 lei.
Cum porți masca chirurgicală când mergi în aglomeraţie
Masca medicală nu trebuie purtată doar de persoanele bolnave, ci şi de cele care nu prezintă simptomele bolii. „Problema este igiena personală-apa și săpunul sunt sfinte, nu dezinfectanții. Nu strănutăm în mână. Este bine să purtăm și masca de protecție. Nu se poartă sub nas, pentru că prin nas veți contamina ce e în jur. Nu uitați că trebuie să ne spălam în nas, atunci când ne spălăm pe față. Ceea ce învățam la grădiniță trebuie să punem acum în practică”, a afirmat prof. dr. Adrian Streinu Cercel.
Măștile chirurgicale sunt de unică folosință
Măștile chirurgicale sunt de unică folosință și sunt confecționate din trei straturi de material care sunt separate, în așa fel încât să ofere o bună protecție, dar și o bună filtrare a aerului. Se adaptează perfect feței și se prind după urechi cu două mici elastice.
Măștile de protecție sunt de mărime universală, iar după ce se folosesc o singură dată, se aruncă la gunoi, pentru că este plină de viruși și de stropi de la strănutul celor din jur.
Adrian Streinu Cercel spune că nu trebuie să intrăm cu ele în casă, ci să le aruncăm la un coș de gunoi de pe stradă. În mod normal, ar trebui să existe amplasate în orașe unele speciale pentru deșeuri medicale.
Citește și: