Spitalele de psihiatrie, pline cu dependenţi de alcool. De ce a crescut mult numărul de pacienți în ultimii ani
Românii ajung mai des la spital din cauza alcoolului şi sunt mai violenţi din acest motiv faţă de perioada dinainte de pandemie. În plus, apelurile la Poliţie sunt mult mai dese în cazul scandalurilor provocate de consumul de alcool, fie că se petrec pe stradă sau în familie. La Institutul de Psihiatrie „Socola” din Iaşi, cea mai mare instituţie de profil din România, se înregistrează o avalanşă de internări pentru a se trata dependenţa de alcool.
Dacă în perioada pandemiei de COVID-19 cifrele legate de internări din cauza dependenţei de alcool au fost mai scăzute faţă de anul 2019, acum asistăm la o adevărată „molimă”.
La Institutul de Psihiatrie „Socola”, cea mai mare instituţie de profil din România, în acest moment internările pentru probleme bahice depăşesc cu mult situaţia de dinaintea declanşării valului de infecţii cu SARS-CoV-2.
Potrivit unei analize făcute de ziaruldeiasi.ro, în 2019 la „Socola” au fost internaţi 2.106 de pacienţi pentru probleme legate cu alcoolul, dependenţe, intoxicaţii sau sevraj.
Apoi, în pandemie, în 2020, numărul a scăzut la 1.551, în 2021 au fost 1.691 de pacienţi, iar în primele zece luni din 2022, pentru care există date în momentul de faţă, au fost 2.350 de pacienţi. Asta înseamnă că au fost internaţi cu 30% mai mulţi pacienţi din cauza problemelor legate de alcool faţă de 2019.
Dependenţa de alcool, mai mare decât cea de droguri
Aceeaşi sursă face şi o comparaţie cu dependenţa de droguri. Astfel, în 2019 au fost 121 de cazuri, în 2020 au fost 89, în 2021 au fost 95, iar în 2022 au fost 75 de cazuri. Medicul Adela Bârzu de la „Socola” a explicat pentru sursa citată că mulţi pacienţi ajung la spital după ce sunt reclamaţi de familie sau anturaj pentru „violenţă bahică”.
„Nu vorbim doar de agresiune fizică în relaţiile conjugale, în familie sau în vecini cum erau majoritatea cazurilor, acum se solicită intervenţia poliţiei după orice fel de scandal, iar fiindcă se apelează mai mult decât înainte, avem şi mai multe cazuri”, a dezvăluit medicul pentru ziaruldeiasi.ro.
Ce este sevrajul alcoolic
Sevrajul alcoolic este forma cea mai gravă a dependenţei de alcool. După 2-4 zile, în lipsa alcoolului, apar transpiraţiile profunde, anxietatea, tremurul, greaţa, vărsăturile sau chiar convulsiile.
De regulă la intoxicaţiile cu alcool, a doua zi pacientul îşi revine, iar după o spitalizare medie de 2-4 zile este externat.
La sevraj, internările durează şi 1-2 săptămâni. Contrar aşteptărilor, organismul tinerilor este mai afectat de sevraj decât cel al vârstnicilor, iar riscul de moarte este mai mare în cazul acestora, spun specialiştii.