Sprijin pentru bătrâni și nevoiași în vreme de coronavirus! Cum funcționează serviciul de catering ISU-Patriarhie
Oameni pentru oameni! Reporterii Click! au fost ieri alături de angajaţii serviciilor care ajută persoanele vulnerabile să supravieţuiască în această perioadă extrem de grea. Cum arată serviciul special de catering al Patriarhiei şi ISU care asigură supravieţuirea persoanelor nevoiaşe sau a celor aflate în izolare? Ce se întâmplă cu gunoiul, considerat bombă ecologică, al persoanelor izolate la domiciliu? Iată răspunsurile!
În aceste zile grele în care singurul gând al celor mai mulţi este cum să supravieţuiască, în care fiecare este pentru el şi toţi se tem, există şi români care îşi dedică timpul şi energia pentru ajutorarea celor în nevoie. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov împreună cu Patriarhia Română au înfiinţat o linie telefonică specială, exclusiv pentru cei aflaţi într-o situaţie gravă de vulnerabilitate socială din cauza epidemiei de Coronavirus (COVID-19) sau nu pot să îşi procure singuri cele necesare traiului zilnic. Este vorba de numărul 0799.785.491, accesibil în intervalul orar 8.00-16.00. Practic este vorba de un serviciu de catering pentru cei aflaţi în nevoie.
Pentru aceste persoane, în cantinele Patriarhiei este pregătită mâncare, iar voluntari de la Crucea Roşie, ISU sau Patriarhie le duc acasă. Una dintre cantinele unde se pregătesc pachetele este situată pe Aleea Sălaj, nr 4, în curtea Bisericii “Tuturor Sfinţilor Români”. Reporterii Click! au ajuns la ora când se pregătea masa. În bucătărie, Fănuţa trage tare. Se împarte între ciorba de cartofi şi oala unde fierbe orezul cu legume. ”Le-am pregătit mâncare cu suflet pentru că ştim prin ce trec. Am gătit aşa cum am fi gătit pentru noi”, ne-a povestit Fănuţa bucătăreasa.
Astăzi, în prima zi a campaniei de ajutorare, cateringul ISU-Patriarhie deserveşte 13 persoane. “Am primit telefoane din toată ţara, de la Iaşi până la Craiova să ducem mâncare, dar le explicăm că noi deservim doar zona Bucureşti. Sunt şase cantine şi de la fiecare pleacă pachete pe baza listelor prin intermediul voluntarilor. Cele mai multe cereri de ajutor le avem de la bătrâni, săraci şi persoane aflate în izolare în sectorul 5, aşa că această cantină din Sălaj este astăzi epicentrul nevoii. Avem şi deziluzii”, ne povesteşte părintele Vasile Bărbanu, responsabil cu această acţiune din partea ISU.
Primul voluntar care preia pachetele e Nea Nicolae, vechi colaborator de la Crucea Roşie. “Sunt oameni care mă aşteaptă cu lacrimi în ochi, bătrâni sau săraci lipiţi, care credeau că le-a venit sfârşitul odată cu panica provocată de coronavirus. Credeau că au fost abandonaţi de toţi şi acum o să vadă că pot supravieţui. Nu au pe nimeni sau sunt neputincioşi. Hai că vă las că mă aşteaptă, e ora mesei”, spune bătrânul uitându-se la ceas. Preotul Bărbanu ne roagă să facem apel la bucureşteni pentru a veni şi a prelua pachete la cateringul ISU-Patriarhie. ”Pot fi asigurate până la 200 de porţii la fiecare dintre cele şase cantine. Problema e să facem rost de voluntari care să le ducă, pentru că nu prea sunt”, trage un semnal de alarmă preotul.