«Stăm cu gheaţă pe noi şi cu pături în geam!»

4 iulie 2012 16:38   Național
Ultima actualizare:

În bătaia sorelui sau în casă e totuna. Apartamentele din blocurile neizolate termic s-au transformat zilele acestea în adevărate cuptoare. Temperaturile depăşesc 30 de grade Celisus, deşi oamenii încearcă să-şi ferească locuinţa de văpaie. Îşi blindează geamurile cu pături, jaluzele sau staniol, ţin ventilatoarele deschise la maximum şi pun pe ei gheaţă.

Arşiţa cu care ne confruntăm de câteva zile face ravagii. Dacă ieşi pe stradă, abia mai poţi respira şi te moloşeşti instantaneu. Temperatura aerului depăşeşte 40 de grade Celsius. Nici în casă nu e prea bine.

Cei care locuiesc la bloc, nu au aer condiţionat, iar soarele bate direct în ferestrele lor, fac faţă cu greu căldurii extreme. Familia Murat din Bucureşti locuieşte într-un apartament situat la etajul 5. Toată ziua văpaia le intră pe geam.

„Nu mai putem rezista. Căldura asta ne face foarte mult rău. În casă sunt peste 30 de grade Celsius, deşi avem ventilatorul în priză non-stop, iar jaluzelele sunt trase peste tot. Noaptea e şi mai greu. Pereţii blocului se încing peste zi şi noi ne zvârcolim în pat", ne-a spus Smaranda, 58 de ani.

Dumitru îşi face umbră în casă cu jaluzele peste care a agăţat şi o pătură. Victoriţa a găsit o metodă şi mai eficientă. Şi-a umplut ligheanul cu gheaţă şi o pune pe ea ca să se răcorească.

„E atât de bine. Îmi pun câteva cuburi pe piele şi mi se face imediat frig", ne-a mărturisit tânăra de 24 de ani. Florin nu vrea să-şi mai bată capul cu fel de fel de inveţii anticăldură, astfel că recurge la metoda clasică: face duşuri scoţiene de câteva ori pe zi. Azi ne aşteaptă o nouă zi caniculară, când la umbră vor fi 39 de grade Celsius.

Azi, cea mai caldă zi din an

Meteorologii prognozează valori de 39 de grade în vestul ţării, unde se menţine avertizarea de „cod portocaliu".

În vara aceasta, cea mai mare temperatură a fost înregistrată la Bechet, în 21 iunie: 38,2 grade, iar astăzi sunt multe şanse să fie depăşită. Iată ce alte recorduri de căldură au mai fost în ultimii ani.

Recordul istoric naţional de căldură a fost înregistrat în 10 august 1951, în localitatea Ion Sion, judeţul Brăila: 44,5 grade.

Vara anului 2007 a fost cea mai caldă din ultimul deceniu. Meteorologii au emis 16 avertizări: 10 „cod galben", 5 „cod portocaliu" şi singurul „cod roşu" de până acum.

Au fost înregistrate 164 de recorduri istorice, în mai multe localităţi, unde au fost primele temperaturi de peste 40 de grade din istorie.

De asemenea, au fost recorduri de număr de zile consecutive de caniculă: 10 zile la Bucureşti, Călăraşi, Drobeta Turnu-Severin. În Oltenia au fost cele mai ridicate temperaturi: la Calafat au fost 44,3 grade, la Bechet 44,2, la Moldova Nouă şi Bechet 44 de grade.

În 5 iulie 2000, la Giurgiu, au fost 43,5 grade.

Recordul de căldură la Bucureşti a fost 41,8 în 24 iulie 2007.

Trenurile ajung în Gara de Nord cu zeci de minute întârziere

Dacă plecaţi în călătorie cu trenul, înarmaţi-vă cu răbdare! Toate trenurile, indiferent de ruta spre care se îndreaptă, au întârzieri de zeci de minute.

Garnitura care a plecat, ieri, din Timişoara la ora 07.45 a ajuns în Bucureşti la 14.30, după aproape şapte ore.

„Trenul a mers ca melcul. Ba înainta, ba se oprea. Numai de la intrare în Bucureşti şi până în gară am făcut 30 de minute. În total a avut o întârziere de aproape 60 de minute", s-au plâns călătorii.

Mecanicul de locomotivă a recunoscut că are limită de viteză de 50 km/h pe anumite porţiuni, pentru că şinele se dilată de la căldura extremă. Norocul celor care au stat în tren a fost că în toate vagoanele au funcţionat aparatele de aer condiţionat.

Românii se feresc de soare cum pot. Se baricadează în case şi îşi pun la geamuri fel de fel de lucruri, de la pături, staniol, parasolare şi până la carton.  Doar - doar simt puţin o boare de răcoare.

Geamurile de la blocuri au lipite pe ele folie de staniol ca să ţină la distanţă razele soarelui

Balconul acesta a fost blindat cu jaluzele şi cu cearşafuri

Cearşafuri şi bucăţi de carton  au fost puse la balcoane pentru umbră

Parasolarele care se pun în parbrizele maşinilor au ajuns şi la ferestre

Mai multe