Stare de alertă în România, după 15 mai. Ce înseamnă și ce restricții au cetățenii
Starea de alertă este o măsură necesară pentru a putea fi menținute, legal, unele restricții impuse pentru limitarea răspândirii infecției cu COVID-19. Iată ce înseamnă stare de alertă și este diferența față de starea de urgență.
UPDATE: Luni, 4 mai, președintele Klaus Iohannis a declarat că nu va prelungi starea de urgență, așa că România va intra în stare de alertă din data de 15 mai.
Starea de urgență instituită în România la 16 martie, și ulterior prelungită, expiră pe data de 15 mai, așa că prin instituirea stării de alertă, autoritățile pot menține restricțiile care privesc distanțarea fizică și socială. Starea de alertă nu trebuie aprobată de Parlament. Ea se aprobă prin hotărâre, de către Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă (CNSSU), cu avizul premierului.
Ce este starea de alertă?
- Platforma legestart.ro explică, pe larg, ce presupune această situație. Starea de alertă este prevăzută de OUG nr. 21/2004 şi se referă la punerea de îndată în aplicare a planurilor de acţiuni şi măsuri de prevenire, avertizare a populaţiei, limitare şi înlăturare a consecinţelor situaţiei de urgentă.
- În localităţi, starea de alertă o declară primarul, cu aprobarea prefectului. Pentru un judeţ, decizia aparţine prefectului şi trebuie aprobată de ministrul Administraţiei şi Internelor.
- Zonele afectate de pandemie, la fel ca cele afectate alteori de inundaţii, incendii sau zăpezi pot fi evacuate şi se pot acorda ajutoare de urgenţă.
- „Starea de alertă este mai simplă, mai mică decât starea de urgență. Starea de urgență este la nivelul ministrului de Interne, decretată de președinte. Starea de alertă este declarată de Comitetul pentru situații de urgență, cu aprobarea premierului. În starea de alertă nu se pot da ordonanțe militare. Se pot da doar ordine, care nu au aceeași putere. De asemenea, în starea de alertă nu se pot stabili amenzi. Dacă vor să mențină amenzile, vor trebui să dea o lege”, a explicat Augustin Zegrean, fostul președinte al Curții Constituționale, la Digi24.
Ce măsuri se pot lua pe perioada stării de alertă
- Pe timpul stării de alertă, se pot dispune orice măsuri care sunt necesare pentru înlăturarea stării de forţă majoră. Potrivit articolului 4 din OUG nr. 21/2004, pe durata situaţiilor de urgenţă sau a stărilor potenţial generatoare de situaţii de urgenţă se întreprind, în condiţiile legii, după caz, acţiuni şi măsuri pentru:
– avertizarea populaţiei, instituţiilor şi agenţilor economici din zonele de pericol
– declararea stării de alertă în cazul iminenţei ameninţării sau producerii situaţiei de urgenţă
– intervenţia operativă cu forţe şi mijloace special constituite, în funcţie de situaţie, pentru limitarea şi înlăturarea efectelor negative
– acordarea de ajutoare de urgenţă
– instituirea regimului stării de urgenţă, în condiţiile prevăzute de art. 93 din Constituţia României, republicată;
– solicitarea sau acordarea de asistenţă internaţională
– acordarea de despăgubiri persoanelor juridice şi fizice
- De asemenea, conform ordonanței, pe timpul stării de alertă se pot dispune, cu respectarea prevederilor art. 53 din Constituţia României, republicată, măsuri pentru restrângerea unor drepturi sau libertăţi fundamentale referitoare, după caz, la libera circulaţie, inviolabilitatea domiciliului, interzicerea muncii forţate, dreptul de proprietate privată ori la protecţia socială a muncii, aflate în strânsă relaţie de cauzalitate cu situaţia produsă şi cu modalităţile specifice de gestionare a acesteia.
- Declararea stării de alertă din zona supusă regimului stării de asediu sau de urgenţă, de evacuare a persoanelor a căror prezentă nu se justifică în cazul situaţiilor de urgenţă la nivel naţional sau pe teritoriul mai multor judeţe, se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, iar la nivel judeţean sau al municipiului Bucureşti, în Monitorul Oficial al autorităţii administrativ-teritoriale respective.
Citește și:
Ordonanța Militară 10. Măsuri mai blânde pentru persoanele de peste 65 de ani
Ce înseamnă starea de urgență pentru România. Unele drepturi și libertăți se restrâng