Scandal la Tecuci. Statuia lui Ştefan cel Mare a fost furată şi dată la topit?

2 februarie 2022 20:19   Național

Anchetă la Poliţie şi la Parchet, după ce statuia din bronz a lui Ştefan cel Mare, care urma să fie amplasată la Tecuci, a dispărut fără urmă. Este vorba despre un bust din bronz cu o greutate de o tonă şi jumătate şi cu o înălţime de 1,8 metri.  Primarul crede că statuia a fost furată şi vândută la fier vechi.

Lucrarea a fost realizată în 2004 de artistul Dan Mateescu, iar Primăria Tecuci a plătit la acea vreme 30.000 de dolari. Statuia ar fi urmat să fie amplasată pe un soclu de aproape opt metri, la intrarea în Tecuci. În 18 ani, autorităţile locale n-au reuşit să valorifice lucrarea, aşa că bustul a fost uitat într-o hală a unei foste unităţi militare, care aparţine Primăriei Galaţi. 

"Are o tonă şi jumătate, nu-l puteau lua doi oameni cu braţele"

Zilele trecute, reprezentanţii Primăriei Tecuci au decis să aşeze statuia într-o zonă a oraşului. Ei au constatat însă că lucrarea a dispărut, arată adevarul.ro. În zonă nu există camere de luat vederi, iar paznicul depozitului susţine că mai multe persoane ar fi luat bustul ca să-l recondiţioneze.  „Are o tonă şi jumătate, nu-l puteau lua doi oameni cu braţele, ar fi trebuit să aibă un elevator, o remorcă mare, o macara. Sper ca organele de cercetare să-şi facă datoria şi să găsim cât mai repede vinovatul, dar şi bustul. Este o ruşine pentru noi, tecucenii”, spune Eugen Pelin, consilier local la Primăria Tecuci. 

Edilul Lucian Costin e revoltat. „Am făcut plângere penală către Parchetul de pe lângă Judecătoria Tecuci. Aşteptăm organele de anchetă, să vedem ce decizie vor lua şi ce vinovaţi vor găsi. Cred că statuia a fost furată de hoţi şi dată la valorificare către fier vechi”, spune primarul.

Citește continuarea pe www.adevarul.ro

  Puteţi urmări ştirile Click! şi pe Google News! 

Mai multe