Statul român, obligat să plătească daune morale unui recidivist. De ce s-a ajuns în această situație
Un bărbat din judeţul Bacău, cu multiple condamnări în cazier, are de primit de la statul român 142.000 de lei după ce s-a dovedit ca a stat 142 de zile în închisoare dintr-o eroare judiciară.
Bărbatul a dat statul român în judecată pentru că a stat după gratii 142 de zile, deși condamnarea se prescrisese. El a solicitat Tribunalului Bacău să-i admită acţiunea şi să oblige statul român la plata daunelor morale în suma de 142.000 lei (1.000 lei/zi x 142 zile), ”reprezentând suferinţe psihice, nedreptatea la care a fost supus, precum şi tergiversarea soluţionării contestaţiei la executare”.
Ciprian G. a suferit de-a lungul timpului mai multe condamnări penale pentru furt, respectiv infracţiuni la regimul silvic. Bărbatul a fost arestat pe 15 noiembrie 2016 de către IPJ Bacău, în baza unui mandat de arestare emis de Judecătoria Bacău în anul 2007. Atunci a fost condamnat la trei ani şi patru luni închisoare pentru fapte prevăzute de Legea nr. 26/1996 privind Codul Silvic, după ce i-a fost revocată suspendarea unei pedepse de doi ani de închisoare din anul 2004.
Anterior pronunţării sentinţei din 2007, Judecătoria Bacău l-a condamnat la pedeapsa de 3 ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat, dispunându-se revocarea suspendării condiţionate a executării aceleiaşi pedepse de 2 ani închisoare, aplicată în 2004, rezultând o pedeapsă totală de executat de 5 ani închisoare. Astfel, prin două sentinţe diferite, s-a dispus revocarea suspendării condiţionate a aceleiaşi condamnări de 2 ani închisoare.
A ispășit pedeapsa în Italia
Bărbatul s-a sustras executării pedepselor, fiind prins pe 10 noiembrie 2011 pe teritoriul Italiei, unde a fost arestat în vederea punerii în executare a Mandatului European de Arestare emis pe numele său în 2007 şi a mandatului de executare a pedepsei din 2006. Conform datelor comunicate instanţei din România de către autorităţile italiene, bărbatul a executat pedeapsa la care a fost condamnat prin Sentinţa penală nr. 447/09.10.2006 a Judecătoriei Bacău, recunoscută prin sentinţa de către Curtea de Apel din Caltanissetta, din care s-a dedus perioada de 3 ani de graţiere dispusă de statul italian şi 45 de zile aferente liberării anticipate. Astfel, pedeapsa a fost executată pe teritoriul statului italian în intervalul 10.11.2011 – 11.08.2013.
După executarea pedepsei în Italia, băcăuanul a venit în România, iar la data de 15.11.2016 a fost arestat de către I.P.J. Bacău. Apreciind că pedeapsa la care a fost condamnat prin sentinţa penală 2007 trebuia considerată executată, bărbatul a promovat o contestaţie la executare pe rolul Judecătoriei Bacău. Totodată, Biroul Executări Penale din cadrul Judecătoriei Bacău a sesizat instanţa cu privire la faptul că pedeapsa la care a fost condamnat prin Sentinţa penală nr. 20/2007 şi pentru care a fost arestat în vederea executării pedepsei, începând cu data de 15.11.2016, este prescrisă.
A așteptat în închisoare sa i se facă dreptate
Timp de cinci luni, contestaţia formulată de condamnat s-a plimbat între instanţele din Bacău şi Iaşi, care îşi declinau reciproc competenţa.