«Statul vrea să ia de două ori taxa auto pe maşina mea»
Bătaie de joc la adresa românilor. Cei care şi-au cumpărat maşini cu taxa de poluare deja plătită au acum de furcă. Angajaţii administraţiilor financiare se încăpăţânează să nu le elibereze dovada plăţii birului, pentru a putea intra în legalitate.
Concret, este vorba despre maşinile înmatriculate după 1 iulie 2008, a căror taxă de poluare a fost achitată de foştii proprietari, în momentul în care le-au adus în ţară.
În această situaţie se află şi Daniel Enache, un bucureştean care umblă din ghişeu în ghişeu cu dosarul ticsit de documente.
El vrea să-şi înmatriculze autoturismul, un BMW318 fabricat în 1995, recent cumpărat.
Tânărul are dovada că maşina cumpărată are taxa deja plătită
"Am contractul de vânzare-cumpărare, am achitat taxa de înmatriculare şi cea de talon, am făcut inspecţia RAR, am încheiat şi poliţa RCA şi am de la fostul proprietar chitanţa şi dovada că a plătit taxa de poluare, în octombrie 2008, în valoare de 3.181 lei.
Cu toate astea, cei de la Serviciul Înmatriculări mi-au refuzat dosarul. Spun că de când a intrat în vigoare noua lege, e nevoie şi de o adeverinţă de la trezorerie că taxa a fost plătită şi că fostul proprietar nu şi-a luat banii între timp.
Angajaţii Trezoreriei Sectorului 4 refuză, însă, să mi-o elibereze şi spun că trebuie să vină cel care a plătit-o, ori respectivul nu se mai află în ţară. Statul vrea să ia de două ori taxa auto pe maşina mea", se plânge tânărul de 26 de ani.
În cazul în care "finanţiştii" nu îi dau omului documentul, acesta ar trebui să plătească din nou taxa, de data asta 6.966 de lei, dublu faţă de acum patru ani. Suma reprezintă aproape jumătate din preţul pe care l-a achitat Daniel pe maşină (3.000 de euro).
Pe 13 ianuarie a intrat în vigoare legea 9/2012, potrivit căreia toţi românii care cumpără o maşină sunt obligaţi să plătească taxa de poluare, indiferent dacă autoturismul a mai fost sau nu înmatriculat în ţară, mai puţin cei care cumpără vehicule pentru care s-a plătit deja birul.
Angajaţii Trezoreriei: «Nu ştim ce avem de făcut»
Cei de la Administraţia Finanţelor Publice sector 4 se scuză şi spun că legea nu precizează ce trebuie făcut în aceste cazuri, pe care ei le consideră speciale.
"Legislaţia nu stabileşte astfel de cazuri şi fiecare îşi dă cu părerea şi face după cum îl taie capul.
Concret cum trebuie să procedăm nu apare nicăieri. Aşteptăm normele metodologice, care trebuie să apară în 15 zile de la promulgarea legii 9/2012.
Oamenii să aştepte până atunci," le-a recomandat Carmen Ioana Gheorghe, şeful Administraţiei.
Angajaţii de la Înmatriculări: «Sunt obligaţi să elibereze adeverinţa»
Angajaţii de la Serviciul Public Comunitar, Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor i-au comunicat lui Daniel Enache că cei de la Administraţia Financiară sunt obligaţi să-i elibereze adeverinţa.
"Mi-au spus că potrivit articolului 4 din legislaţie trebuie să-mi dea documentul. Nu mai ştiu ce să cred.
Este o brambureală între instituţii de toată frumuseţea, iar cetăţeanul de rând suferă ca prostul", crede bucureşteanul.