Stele căzătoare, pe cerul României. În diminețile de 5 și 6 mai vom vedea praf din coada cometei Halley
Un fenomen astronomic spectaculos va avea loc chiar în noaptea aceasta. Praf din coada cometei Halley va fi văzut pe cerul țării noastre. La intrarea în atmosferă, micile particule produc senzația de stele căzătoare.
În diminețile de 5 și 6 mai se pot vedea mai mulți meteori decât de obicei pentru că este la maxim curentul eta Aquaride. Meteorii din acest curent provin din coada cometei Halley, fiind pe orbită în jurul Soarelui. În fiecare an, în această perioadă, planeta noastră se apropie de traiectoria cometei, în atmosferă intrând mici particule de praf, care la frecarea cu aerul produc senzația de „stea căzătoare”, transmite Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.
”Dacă vreți să vedeți praf din coada cometei Halley trebuie să priviți cerul cu ochiul liber, începând cu ora 2-3, până dimineață. Nu contează în ce direcție priviți, alegeți o direcție care să nu fie lângă Lună.
Se vor vedea doar câțiva meteori pe oră, destul de rapizi, vizibili doar o fracțiune de secundă. Sunt puțini, mai ales din cauza Lunii, pentru că în teorie ar trebui să se vadă 10-20. Puțini dar prețioși pentru că provin din coada unei comete celebre”, se arată într-o postare a observatorului AVU pe pagina de Facebook.
Citește și:
Sfârşitul Lumii vine la 10 mai 2061
Cum poți vedea ploaia de meteori Orionide
30 de oameni s-au baricadat în vila asta de frica Apocalipsei