Stelian Tănase, mesaj pentru regele Mihai : „Sper copiii lui să aibă grijă de el”

2 august 2016 7:39   Național
Ultima actualizare:

Cunoscut ca un apropiat al Casei Regale, istoricul și publicistul Stelian Tănase este impresionat și foarte afectat de vestea morții reginei Ana. Fostul director al TVR a povestit cum a cunoscut-o.

„Este o mare pierdere! Am cunoscut-o pe Maiestatea Sa Regina Ana! Am întâlnit-o la Paris, prima dată, în 1990. Am fost împreună cu o delegaţie mare de jurnalişti, de monarhişti, atunci când a fost regele la Paris. Apoi am întâlnit-o la Versoix. O persoană excepţională. O gazdă extraordinară. M-a primit la Versoix, împreună cu regele. S-a purtat nu ca o regină, ci ca o gazdă bună, ca o femeie română, primitoare, ospitalieră, care-ţi pune totul înainte, care are grijă să te simţi bine. Excepţională această femeie! Apoi am întâlnit-o în ţară, şi la Palatul Elisabeta, şi cu prilejul altor întâlniri. Am avut ocazia să fiu invitat la cină sau să avem discuţii mai aparte”, a mărturisit Stelian Tănase pentru ziarulring.ro.

Fostul director al TVR consideră că regina Ana l-a avut în susținerea regelui în cele mai grele momente ale exilului: „Regina Ana a fost o persoană excepţională care a fost întotdeauna în spatele regelui şi alături de rege. L-a susţinut mereu. A fost lângă el, la braţul lui tot timpul şi l-a susţinut. Regele, aşa cum ştim cu toţii, a avut un destin foarte dificil şi foarte complicat, într-o epocă foarte complicată. El a plecat din ţară şi a mers în Occident, la Londra, unde erau rudele lui care i-au întors spatele. Să nu uităm acest lucru. Iar regina Ana l-a susţinut pe rege când rudele din Anglia i-au întors spatele. Am tot respectul şi am o mare admiraţie pentru regina Elisabeta (n.r. - regina Marii Britanii şi verişoara regelui Mihai), dar nu pot să nu spun că i-au întors spatele regelui. Iar susţinea reginei Ana, în acele momente grele, a însemnat enorm pentru regele Mihai. Extraordinar de mult! I-a făcut cinci copii şi i-a fost mereu alături. Este o mare o pierdere pentru Casa Regală şi pentru noi, ca români. Este o pierdere pe care deja o resimţim. Poate cei care nu s-au ocupat de istorie să zică: «Nu e mare lucru». Dar eu vă spun că este o foarte mare pierdere. Eu m-am aflat în anturajul regelui, m-am aflat în anturajul Casei Regale şi pot percepe cu adevărat dimensiunea emoţională, sufletească. Îmi dau seama cam ce se petrece. Este o pierdere imensă. Şi sper ca regele să treacă cu bine peste această încercare. Pentru că este un om bătrân, el însuşi bolnav. Ne-am speriat acum câtăva vreme să nu se prăpădească. Iar, acum, acest şoc emoţional, să rămână singur... Gândiţi-vă că o nevastă pe care o ai de decenii şi eşti permanent învăţat să te uiţi în dreapta şi să spui: «Nu-i aşa?!...». Iar acum să spui: «Nu mai e...». E foarte greu, foarte greu. Sper ca regele să treacă cu bine. Sper copiii lui să aibă grijă de el”.

Mai multe