Știați? Celebrul dirijor Sergiu Celibidache nu a vorbit până la 4 ani

13 august 2018 14:48   Național
Ultima actualizare:

Despre celebru dirijor de origine română Sergiu Celibidache s-a vorbit doar la superlativ: fascinant, miraculos, fantastic. Este considerat unul dintre cei mai mari dirijori ai secolului XX.

La sfârșitul concertelor conduse de celebrul dirijor Sergiu Celibidache, publicul aplauda și îi scanda numele minute în șir, fără precedent în istoria concertelor.

Românii s-au bucurat prea puțin de marele dirijor Sergiu Celibidache. A plecat de mic să studieze și s-a mai întors în România când era celebru și apreciat pe toată planeta. Se împlinesc 22 de ani de când cel mai mare dirijor român ne-a părăsit, la data de 14 august 1996.

Cine a fost Sergiu Celibidache

S-a născut la Roman, la 28 iunie 1912, dar la scurt timp familia Celibidache s-a mutat la Iași. Până la 4 ani, Sergiu Celibidache n-a rostit nici un cuvânt. Dar după aceea, imediat ce a început să vorbească a început şi să studieze pianul, iar profesorii lui erau în permanenţă uimiţi: „Când aveam 4 ani dădeam concerte, aşa, fără public, într-un pod gol, fără lumină, cu mult praf şi foarte rece. Mulţumeam publicului, deşi nu ştiam ce înseamnă asta. Fusesem o dată la un concert adevărat unde am văzut că se aplauda, că se mulţumea la sfârşit şi, atunci, o făceam fără să ştiu să cânt la pian, nu cântam, mi se parea doar foarte interesant”, povestea celebrul dirijor.

Tatăl lui îi prevăzuse o carieră politică. Dar Sergiu şi-a dorit altceva de la viaţă. A ales muzica, iar la 18 ani a plecat de acasă pentru totdeauna, ca să-şi urmeze visul. Cât a studiat la Bucureşti, şi-a câştigat existenţa ca pianist corepetitor la şcoală de dans. Dar în 1935, la 23 de ani, s-a mutat la Paris pentru studii şi de-abia atunci a început vârtejul impresionantei lui cariere.

Întâmplarea face că într-o zi, ascultând la radio un cvartet de coarde de Heinz Tiessen, îi place atât de mult, încât îl determină să compună şi el unul, pe care i-l trimite chiar lui Tiessen, profesor la Facultatea de Muzica din Berlin. Acesta îşi dă seama că are de-a face cu un talent extraordinar şi îl invită la Berlin.

Cum îşi termină studiile la Berlin, Celibidache susţine primul lui concert important în calitate de dirijor, cu Orchestra de Cameră din Berlin. În perioada războiului s-a descurcat cum a putut, iar ca să trăiască a funcţionat ca pianist corepetitor al unui dansator, pe care-l acompania în turnee.

Sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial l-a găsit pe tânărul Sergiu Celibidache la Berlin. Experienţa lui ca dirijor era minimă. Totuşi, scandalul în care a fost implicat Wilhelm Furtwängler, directorul faimoasei Orchestre Filarmonice din Berlin, suspectat că a colaborat cu regimul nazist, i-a oferit prilejul lui Sergiu Celibidache de a deveni dirijorul acestei orchestre. Timp de aproape opt ani, Celibidache dirijează peste 400 concerte, impunându-se ca personalitate muzicală de o excepţională exigenţă artistică.

Celibidache a condus și o altă mare orchestră a lumii, London Philharmonic Orchestra, iar bagheta sa a vrăjit în toată lumea.

În anul 1965, Celibidache se căsătorește cu Ioana Procopie Dumitrescu, o pictoriță pe care o cunoștea încă din copilăria lui petrecută în România, iar pe 19 iunie 1968 se naște unicul fiu al lui Celibidache, Serge Ioan.

Sergiu Celibidache în România

O adevărată legendă a baghetei mondiale, Sergiu Celibidache a revenit rareori în postură de dirijor în România, dar în puţinele dăţi în care a făcut-o, Radiodifuziunea Română i-a fost alături. Astfel, în iunie 1970, Sergiu Celibidache a susţinut la pupitrul Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii Suedeze cinci concerte la Sala Radio. Era prima sa revenire în ţară după plecarea la numai 24 de ani, în 1936, în Germania.

Interpretările sale intense, absolut excepţionale, de un fin echilibru și de o trăire interioară puternică l-au făcut pe Sergiu Celibidache să devină unul dintre cei mai mari dirijori ai secolului al XX-lea.

Sursa: adevarul.ro, fundatia-celibidache.com

Mai multe