Ştii ce mănânci în fiecare zi? Află aici tot despre alimentele false de pe piaţa de la noi!

8 mai 2012 9:59   Național
Ultima actualizare:

De multe ori alimentele pe care le cumpărăm din supermarket pot fi foarte nocive pentru organismul nostru, iar una din cauze sunt compuşii cancerigeni care provin din ambalaj.

Brânză de capră din lapte de vacă sau brânză de Sibiu făcută lângă Bucureşti, smântână cu gelatină, parizer "umflat" cu şorici sau ouă cu dioxină cancerigenă, sunt doar câteva exemple de alimente care ne fac rău în fiecare zi. Pentru toate acestea, în Bucureşti s-a deschis un institut unde toţi aceşti compuşi sunt depistaţi imediat, informează EVZ.ro.

Cercetătorii recomandă produsele româneşti

Având în vedere că piaţa alimentară din România este plină de falsuri cercetărorii recomandă cetăţenilor produse autohnone. "Se înregistrează nereguli în special la brânzeturi şi produse lactate. S-a întâmplat ca brânza de capră să fie, de fapt, din lapte de vacă, smântâna să conţină gelatină, lucru interzis de lege, iaurtul sau alte produse să conţină mai puţină grăsime decât cea inscripţionată, ceea ce înseamnă că ar trebui să fie mai ieftine, iar consumatorul este păcălit", explică Nastasia Belc, directorul IBA, citată de EVZ.ro

Nici laptele nu mai este ce a fost o dată, mai ales cel cumpărat din supermarketuri. "Avem un aparat, se numeşte nasul electronic care detectează compuşii volatili din alimente. Ei bine, în laptele praf nu mai există aceiaşi compuşi ca în cel 100% natural, însă este la fel de nutritiv", adaugă specialistul.

Mai sunt probleme şi la mezeluri, evident cu pregătere la parizer şi crenvurşti. Dacă până parizerul era considerat "de regim", acum, conţinutul de 20% grăsime şi sarea îl face foarte periculos pentru cardiaci. Se recomandă produsele fără aditivi.

Apa de la robinet, mai bună decât cea de la magazin

Cât de sănătoasă este apa, este o întrebare care ne macină pe toţi. Cercetătorii de la institut sunt de părere că apa îmbuteliată în sistem "watercooler" de 10 litri decât cea de la robinet. Explicaţia este una simplă. "Apele minerale sunt extrase din izvoare de la munte, unde terenurile nu au fost îngrăşate cu nitraţi. La apa plată poate fi un risc mai mare, pentru că izvoare sunt şi la şes, unde agricultorii fac exces de îngrăşământ", afirmă Nastasia Belc citată de aceeaşi sursă.

Probleme şi la ouăle de ţară

De multe ori, nici măcar aşa zisele produse de la ţărani, în special ouăle sunt problematice. Ţăranii ard frunzele în gospodărie şi miriştile. Din aceste motiv, am găsit cantităţi semnificative de dioxină, deşi nu peste nivelul legal, în ouăle de ţară, mai mult decât în cele de la găinile stresate", explică expertul.

Mai multe